Máte rádi kokosové, mandlové či sójové nápoje? Společně s nimi pijete i gumu gellan. O co jde?

Guma gellan je název polysacharidu, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea.

Tato látka se v potravinářském průmyslu využívá jako zahušťovadlo, želírovací látka a stabilizátor.

Má formu bílého prášku, který v kombinaci s vodou vytváří gely různé struktury, od měkkých a pružných až po nepružné a křehké.

Hlavní důležité body o E418 – gumě gellan:

Je to stabilizátor, želírující látka a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se guma gellan používá?

Guma gellan je multifunkční hydrokoloid používaný jako želírující, stabilizační, filmotvorné a strukturující činidlo v potravinářství, kosmetice i farmaceutickém průmyslu.

Setkáváme se s ní v rostlinných náhražkách mléka, ovocných džusech, cukrovinkách, želé a žvýkačkách, dezertech i mléčných výrobcích. Dále též v polevách či džemech.

  • Emco Sójový nápoj, Rýžový nápoj, Ovesný nápoj
  • Alpro Mandlový nápoj, Kokosový nápoj, Ovesný nápoj
  • OKF Nápoj z aloe vera, Kokosový nápoj
  • Granko Kakaové mléko
  • Odkolek Jablečný závin
  • Kynuté ovocné knedlíky s borůvkami

Je E418 zdravé?

S konzumací gumy gellan nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky.

Její použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání gumy gellan v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Gellan Gum - E418 Food Additive, www.cinogel.com, [citováno: 04. 09. 2022]
What Is Gellan Gum? Uses, Benefits, and Safety, www.healthline.com, 03. 10. 2019, [citováno: 04. 09. 2022]
X