K čemu se používá indická guma ghatti (E419) a proč se nevyužívá více?

Guma ghatti (E419) je přezdívaná jako indická guma. Z Indie také nejčastěji pochází.

V potravinářství ji lze využít jako stabilizátor a emulgátor do potravin a nápojů.

Látka je přírodní a zcela bezpečná. Její množství je ovšem velmi omezené, a proto se téměř nevyužívá. Co dalšího byste o této látce měli vědět?

Hlavní důležité body o E419 – guma ghatti:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E419

Guma ghatti se získává z rostliny druhu Anogeissus latifolia, který roste v Indii, Nepálu, Myanmaru nebo na Srí Lance. Jedná se proto o zcela přírodní látku, kterou lze využít při výrobě potravin a nápojů.

Na co se používá guma ghatti?

Guma ghatti se používá v potravinářském průmyslu velmi málo, protože je těžké ji získat.

Používat se ale může jako emulgátor nebo stabilizátor do nápojů, olejů a dalších produktů.

Je E419 zdravý?

Z výzkumů nebyla zjištěna žádná rizika, která by představovala konzumace nebo použití látky guma ghatti. Jedná se proto o bezpečnou látku.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání guma ghatti zakázané pro přidávání do potravin.

Ve Spojených státech je naopak používání povolené a látka získala označení GRAS. To znamená, že je podle místních odborníků a úřadů všeobecně bezpečná a mohou ji výrobci používat.

Použité zdroje

E419 - Gum ghatti, https://world.openfoodfacts.org/, [citováno: 21. 09. 2022]
A Consumer's Dictionary of Food Additives, 7th Edition, Ruth Winter, https://books.google.cz/?hl=cs&tab=pp, 14. 04. 2009, [citováno: 21. 09. 2022]
GUM GHATTI, https://www.willy-benecke.com/?lang=en, [citováno: 21. 09. 2022]
X