Název glycerol v sobě spojuje dvě jeho vlastnosti, sladkou chuť a viskozitu. Jak se toho využívá v potravinářském průmyslu?

Glycerol nebo též glycerin je cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje ve fermentovaných potravinách a nápojích.

Vyrábí se také průmyslově hydrolýzou rostlinných či živočišných olejů, získává se též jako vedlejší produkt při výrobě mýdel.

Má podobu bezbarvé viskózní kapaliny bez zápachu.

Vzhledem ke své sladké chuti se používá jako náhražka cukru a jako zvlhčující látka chránící potraviny před vysoušením.

Molekulární vzorec E422 je C3H8O3.

Hlavní důležité body o E422 – glycerolu:

Je to zahušťovadlo a zvlhčující látka.
Jde o přírodní látku, ale pro průmyslové použití se vyrábí synteticky.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se glycerol používá?

Díky svým všestranným vlastnostem jako zvlhčující látka, sladidlo a zahušťovadlo se glycerol používá v široké škále potravin a nápojů, včetně výživových a energetických tyčinek, pekařských výrobků, polev na dorty, měkkých bonbonů, žvýkaček, koření, dietních potravin či sušeného ovoce.

Glycerol je součástí procesu výroby mnoha druhů masných výrobků a sýrů, používá se k ošetření povrchu. Vytváří na nich povrchový film.

Vyskytuje se též ve fermentovaných potravinách a nápojích, jako je pivo, med, ocet, víno či vinný ocet. 

  • Crip Crop Proteinová tyčinka, Corny cereální tyčinka
  • Bonbony Bonpary, Marschmallows
  • Bebe sušenky
  • Žvýkačky Artic
  • Čekankový sirup
  • Sladidlo ze stévie
  • Čokoládový tyčinka Bounty, Margot
  • Odkolek Mazenec, Bábovka

S glycerolem se setkáme rovněž ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, je součástí čípků ke zmírnění zácpy, hydratačních krémů i zubních past.

Je E422 zdravé?

Používání glycerolu v potravinářském průmyslu je obecně považováno za bezpečné a bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Vzhledem ke skutečnosti, že nezvyšuje hladinu inzulínu, je vhodný i jako náhradní sladidlo pro diabetiky.

Konzumace většího množství může u citlivějších osob a rovněž u diabetiků vyvolat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy a dehydrataci.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání glycerolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E 422: Glycerine, www.cremeroleo.de, [citováno: 23. 08. 2022]
Food additive E 422, www.mercuroleo.com, [citováno: 23. 08. 2022]
X