Kde se polysorbát 60 (E435) používá a jaké jsou jeho vlastnosti? Zjistěte více

Polysorbát 60 se primárně používá jako emulgátor a stabilizátor v potravinách.

Hlavní důležité body o E 435 – polysorbát 60

Není přírodního původu
Je bezpečná pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany

Výroba E435

Polysorbát 60 se vyrábí reakcí kyseliny stearové se sorbitolem, aby se nejprve získal sorbitanmonostearát, a poté se kondenzuje s ethylenoxidem. A nakonec vzniká citronově až oranžově zbarvená olejovitá kapalina.

Kde se polysorbát (E435) používá?

Pomáhá přísadám na bázi vody a oleje se snadno mísit a zabraňuje jejich oddělení v potravinách.

Konkrétní produkty

  • Suree – kokosové mléko
  • Hellmans – francouzský dresink
  • Orion – nugát

Je E435 zdravé?

Když mluvíme o vedlejších účincích polysorbátu 60, většinou se zaměřujeme na dva karcinogeny, jedním je ethylenoxid a 1,4-dioxan. Pokud, ale nepřekročíme doporučený denní příjem 0-25 mg/kg tělesné hmotnosti, je látka bezpečná

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho bezpečnost byla spolu s dalšími polysorbáty (20, 40, 65, 80) přehodnocena v roce 2018 a byly zařazeny do kategorie „emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla a želírující látky“, které jsou bezpečné k použití. Bezpečnost při použití jako okyselující látky byla schválena, jak v USA, Austrálii, tak v EU.  

Použité zdroje

Polysorbate 60, SaluGenecists, Restorative Medicine, [citováno: 14. 07. 2022]
Polysorbate 60, DVFI, [citováno: 14. 07. 2022]
X