Nejlepším pomocníkem při domácím zavařování je látka E440(i) s názvem pektin!

Pektiny s označením E440(i) jsou přírodní polysacharidy, které se v potravinářském průmyslu používají jako želírující látky, zahušťovadla, emulgátory a stabilizátory.

Látka E440(i) se používá v mnoha produktech napříč všemi druhy od džemů po nápoje. Jde o nezávadnou látku, která může zlepšit vaše zdraví.

Dobrou zprávou je také fakt, že ji můžete používat doma při domácím zavařování, dělání marmelád a dalších produktů.

A je zcela přírodního původu, takže ji mohou konzumovat všichni. Děti, vegani i alergici.

Hlavní důležité body o E440(i) – pektin:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použít v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E440(i)

Pektin pro použití v potravinářství se vyrábí ze dvou částí. První je více než 65 % kyseliny galakturonové a druhou je 35 % ostatních polysacharidů.

Na co se používá pektin?

Pektin má širokou paletu použití. Většinou ho najdete v džemu, želé, ovocné šťávě, dezertech, sladkostech nebo mléčných výrobcích. Stejně tak se nachází ve zmrzlině, gumových medvídcích nebo jogurtech.

Pektin se používá také při domácím zavařování, takže se jedná i o látku, kterou můžete použít ve své kuchyni. V obchodě si můžete koupit samostatně prodejný pektin, který lze použít při domácím zavařování.

Je E440(i) zdravý?

Pektin je označen jako dietní vláknina, která je prospěšná pro naše zdraví. Konzumace pektinu se nemusíte obávat. Právě naopak. Má hned několik jedinečných benefitů:

  • snižuje krevní cukr a krevní tlak,
  • udržuje zdravou hladinu cholesterolu v krvi,
  • odstraňuje problémy se zácpou,
  • zvyšuje sytost,
  • snižuje energetický příjem během dne.

Použití EU vs. USA vs. svět

Pektin je zcela bezpečný a hojně se používá ve státech po celém světě. Jde o jednoznačně nezávadnou látku, kterou mohou konzumovat i malé děti a přináší lidskému organismu jen přínosy. Z tohoto důvodu neexistují žádná omezení při používání v potravinářském průmyslu.

Použité zdroje

What is Pectin (E440)? Sources, Types, Uses, and Benefits, James Han, https://foodadditives.net/, 13. 06. 2020, [citováno: 26. 09. 2022]
Pectin, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 24. 09. 2022, [citováno: 26. 09. 2022]
X