Čokoláda bez fosfatidů amonných (E442) nebude nikdy tak dobrá. Proč?

Fosfatidy amonné (E442) jsou směsí amonných solí a fosforylovaných glyceridů. Jedná se o antioxidanty a emulgátory, které se bezpečně využívají při výrobě potravin.

V potravinářském průmyslu se používají hlavně v čokoládě a produktech z kakaa.

Hlavní důležité body o E442 – fosfatidy amonné:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E442

Látka E442 se nejčastěji vyrábí ze směsi rostlinných olejů a glycerolu. Výroba se někdy provádí také synteticky.

Většinou se používají rostlinné tuky, ale použití živočišných tuků nelze vyloučit. Proto by tuto látku neměli konzumovat vegani.

Na co se používá fosfatidy amonné?

Nejčastějším použitím fosfatidů amonných je výroba čokolády a čokoládových výrobků.

Látku najdeme v čokoládových figurkách na Velikonoce, Vánoce nebo Mikuláše. Stejně tak se nachází v banánech v čokoládě, pralinkách, zmrzlině, pudinku, jogurtech apod.

Je E442 zdravý?

Podle Food Safety and Standards Regulations z roku 2011 neexistují žádné důkazy pro zákaz používání těchto emulgátorů. Neexistují ani důkazy o vedlejších účincích, kterých byste se museli obávat.

Použití EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii (včetně České republiky) je používání E442 povolené v nezbytném množství. Používat se může při výrobě čokolády a dalších čokoládových produktů.

Ve Spojených státech je používání této látky povolené a látka je označena jako bezpečná.

Použité zdroje

E471, E322, E442 AND E476 – ARE THEY SAFE?, https://cleanfoodmovement.in/, 11. 02. 2020, [citováno: 26. 09. 2022]
E442 Ammonium phophatides, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 26. 09. 2022]
X