Celulóza (E460) je typem „éčka“, které prospívá našemu zdraví! Zjistěte jak

Prášková celulóza (celulózový prášek) neboli alfa-celulóza, známá také pod zkratkou PC, se běžně používá jako proti spékavá látka v sýrech a krmivech pro domácí zvířata.

Hlavní důležité body o E 460 – celulózy (a.)

Je přírodního původu
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový – vyrábí se z rostlinného vlákna běžně dřeva a bavlny

Výroba E460

Výrobní proces má obecně dva následující kroky:

Získávání alfa-celulózy jejím oddělením od hemicelulózy a ligninů.

Alfa-celulóza se promyje, pomele, prosévá a upravuje na specifickou velikost.

Kde se celulóza (E 460) používá?

Obecně je prášková celulóza dietní vláknina, která se primárně používá jako proti spékavá látka v potravinách, krmivech, kosmetice a léčivech.

V potravinářství se používá jako prevence sražení sýrů tím, že absorbuje, váže a zadržuje vlhkost.

Hamburgerové bulky, knedlíky, pizza – zadržování vlhkosti

Chléb/pečivo, zmrzlina, dort – zajištění pevné struktury

Koblihy, smažené kuře – proti vstřebávání oleje

Cereální tyčinka – jako dietní vláknina

Konkrétní potraviny

  • Madeta – Lipánek vanilkový nápoj
  • Bohemilk – vanilková zmrzlina
  • Pikok – vepřové klobásy

Je E460 zdravé?

Přijatelný denní příjem: „nespecifikováno“ od roku 1997.

Celulóza nemá hlášené vedlejší účinky, kromě toho, že konzumace velkého množství může mít laxativní účinek.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho použití jako proti spékavé látky je schváleno, jak v EU, tak USA i v Austrálii.

Použité zdroje

Cellulose, BBC, [citováno: 18. 07. 2022]
Cellulose, A Level Biology, [citováno: 18. 07. 2022]
X