Víte, kde se methylcelulóza (E 461) nachází a jak ovlivňuje naše zdraví?

Methylcelulóza je také známá pod svou zkratkou jako MC a je to bílý nebo slabě nažloutlý nebo našedlý zrnitý nebo vláknitý prášek bez zápachu a chuti.

Hlavní důležité body o E 461 – Methylcelulóza

Není to přírodní složka a vyrábí se synteticky 

Je vhodná pro děti

Není to běžný alergen, ale u citlivějších jedinců může způsobit kopřivku, dýchací potíže, otok obličeje, rtů, jazyka nebo hrdla

Při překročení (min. 26 x a dlouhodobě) doporučené denní dávky, není vhodná pro těhotné ženy, u kterých může zvýšit pravděpodobnost mateřské úmrtnosti a zpomalení vývoje plodu

Tato složka je šetrná ke keto, veganské, bezlepkové dietě a běžně se používá jako náhrada xanthanové gumy v potravinách

Výroba E461

Vyrábí se z celulózy a lze ji použít jako zahušťovadlo, emulgátor, pojivo, stabilizátor a želírující činidlo v potravinách, zároveň to je i doplněk vlákniny.

Kde se methylcelulóza(E 461) používá?

Její použití je širokospektrální. MC je nekalorická nestravitelná jedlá vláknina a lze ji použít v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém, ale i jiném průmyslu.

V potravinářském průmyslu se používá k želatinaci, lubrikaci, stabilizaci emulgaci a tak dále.

V pekařství poskytuje konzistentní strukturu pečiva během zmrazování/rozmrazování, zvyšuje měkkost pečiva a také prodlužuje jeho trvanlivost.

V cukrářství může být použit jako lubrikant pro zlepšení textury krému, který ho udělá krémovější, roztíratelnější, ale také přidává chuť glazurám, polevám a jinému zdobení.

U zmrazených produktů reguluje  tvorbu ledových krystalů, poskytuje hladkou texturu.

Konkrétní výrobky

  • Albert – Burger Vegano
  • Vegafit – veganský plátek
  • Meggle – krém na vaření

Je E461 zdravé?

Neřadíme jí mezi alergeny ani zdraví ohrožující látky, pouze při velkém zkonzumovaném množství může způsobit zažívací potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Toto činidlo bylo jak v USA, tak v EU shledáno jako bezpečné a nevykazuje žádné zdraví ohrožující vedlejší účinky. 

Použité zdroje

What is Methylcellulose (E461) in Food: Uses, Safety, Side effects, James Han, Food Additives, [citováno: 07. 07. 2022]
E461 Methylcellulose, Food Info, [citováno: 07. 07. 2022]
X