Emulgátor, který prakticky nikde nenajdete. To je ethylhydroxyethylcelulóza (E467)!

Ethylhydroxyethylcelulóza (E467) patří mezi emulgátory, které se používají v potravinářském průmyslu. Látka je známá také jako ethulóza.

Vypadá jako bílý prášek bez zápachu. Ve vodě velmi rychle nabobtná.

Hlavní důležité body o E467 – ethylhydroxyethylcelulóza:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E467

Látka se vyrábí synteticky. Vyžaduje poměrně složitý chemický proces, při kterém se získává z celulózy.

Na co se používá ethylhydroxyethylcelulóza?

E467 je modifikovanou verzí celulózy. Působí jako projímadlo, takže se často využívá ve farmaceutickém průmyslu.

V potravinářském průmyslu se příliš nepoužívá.

Je E467 zdravý?

Při testech na zvířatech se neprojevily žádné nežádoucí účinky. Testy na lidech dopadly úplně jinak.

Odborníci sehnali dobrovolníky, kteří se po konzumaci emulgátoru potýkali se střevními problémy. Zdravotní problémy se zlepšili až po dvou měsících pravidelného užívání látky.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) se tato látka nesmí používat při výrobě potravin a nápojů.

Ve Spojených státech i dalších zemích je tato látka také zakázaná a nesmí se používat.

Použité zdroje

Emulsifier (E 467), https://www.justgotochef.com/, [citováno: 26. 09. 2022]
Is Cellulose Fiber Safe to Eat?, Lizzie Streit, MS, RDN, LD, https://www.healthline.com/, 16. 09. 2021, [citováno: 26. 09. 2022]
X