Co jsou mono a diglyceridy mastných kyselin neboli E 471 a kde je najdeme?

Mono a diglyceridy mastných kyselin zní spíše jako pořádný jazykolam, ale i tak je v hojném počtu můžeme najít v některých potravinách.

Pro tyto glyceridy se vžila zkratka GMS a jsou široce používané emulgátory v potravinách.  

Podle obsahu glycerolmonostearátu, ho rozdělujeme do tří typu, přičemž všechny mají společnou funkci emulgace, stabilizace, zvlhčování a pěnění.

Hlavní důležité body o E 471 – mono a diglyceridy mastných kyselin

Není přírodního původu, protože je vyroben z chemické syntézy. Ale v našem těle se přirozeně vyskytuje

Je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy

Není to běžný alergen

Tato složka je veganská i bezlepková 

Výroba E471

GMS lze, syntetizovat reakcí glycerolýzy mezi tuky/oleji a glycerolem a vznikne bílý prášek, vločky nebo kuličky s mírně kyselým zápachem.

Kde se mono a diglyceridy mastných kyselin (E 471) používají?

Běžné použití je jako emulgátor, funguje také jako stabilizátor a zvlhčovadlo, například v pečivu, cukrovinkách, mražených dezertech, olejích a tucích.

Chleba – zlepšuje měkkost a prodlužuje trvanlivost.

Koláče – používá se jako emulgátor do těsta a ke snížení obsahu tuku v koláči.

Těstoviny – přidává se, aby nelepily

Zmrzlina – zabraňuje tvorbě velkých ledových krystalů, stabilizuje strukturu a poskytuje krémovou texturu.

Doplněk stravy pro kulturisty – zabraňuje dehydrataci a pomáhá svalovým buňkám absorbovat nutriční složky (např. kreatin monohydrát). Posiluje svalové napumpování, objem a vytrvalost.

Kromě použití v potravinářství se dá využít také při výrobě kosmetiky, medicíny, plastů a tak dále.

Konkrétní potraviny

  • Olma – Zlatá Hana
  • Breyers – Creamy Chocolate zmrzlina
  • Franz Wiltmann – játrová paštika

Je E471 zdravé?

Při nadměrné konzumaci může dojít ke zvýšení krevního cholesterolu, jinak je považováno za bezpečnou látku.

Použití v EU vs. USA vs. svět

GMS je bezpečným přídavkem do potravin jak v USA, tak v Evropské unii a její použití není nijak množstevně omezeno.

Použité zdroje

What is Glycerol Monostearate (E471) in Food & its Uses?, James Hun, Food Additives, [citováno: 07. 07. 2022]
Structure and function of emulsifiers and their role in microstructure formation in complex foods, N.M. Barfod, F.V. Sparsø, Science Direct, [citováno: 07. 07. 2022]
X