Také nemáte rádi, když se vám sladkosti lepí na zuby? Ty s obsahem E473, esterů sacharózy mastných kyselin, to nedělají

Estery sacharózy mastných kyselin neboli cukroestery se v potravinářském průmyslu využívají jako emulgátory.

Vyrábějí se synteticky reakcemi cukrů s rozmanitými mastnými kyselinami, například kyselinou stearovou, palmitovou, laurovou či olejovou, které se získávají především z palmového nebo kokosového oleje.

Jejich vzhled i vlastnosti se liší podle stupně zreagování při výrobě.

Mohou mít podobu měkkých pevných látek, gelů či prášků.

Hlavní důležité body o E473 – esterech sacharózy mastných kyselin:

Jsou to emulgátory.
Nejsou to přírodní látky.
Jsou vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se estery sacharózy mastných kyselin používají?

Cukroestery se často používají v emulzích typu olej ve vodě, například v salátových zálivkách, omáčkách, margarínech, majonézách či mražených krémech.

Další oblastí, ve které se estery sacharózy mastných kyselin využívají, jsou pekařské výrobky. Interagují s bílkovinami v mouce, což vede ke zvětšení objemu a měkčí textuře těsta.

Najdeme je také v řadě cukrovinek, ve kterých pomáhají zabránit oddělování oleje, krystalizaci cukru a oxidaci tuků.

Rovněž snižují deformaci čokoládových výrobků vlhkostí a teplem či lepivost na zuby a obaly.

V neposlední řadě jsou součástí ochranných filmů na různých druzích čerstvého ovoce a zeleniny, což prodlužuje dobu jejich skladování. Přidávají se i do některých druhů nápojů.

  • Odkolek Závin plundrový s krémovou náplní
  • Mentos bonbony
  • Albert Kokosové mléko
  • Mr.Brown Ledová káva

Je E473 zdravé?

Používání esterů sacharózy mastných kyselin bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), neboť jde o bezpečné látky.

V těle jsou estery sacharózy mastných kyselin přirozeně štěpeny na cukry a mastné kyseliny.

U citlivých jedinců může konzumace většího množství způsobit žaludeční či střevní problémy.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání esterů sacharózy mastných kyselin v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Refined exposure assessment of sucrose esters of fatty acids (E 473) from its use as a food additive, www.efsa.onlinelibrary.wiley.com, 05. 01. 2018, [citováno: 04. 09. 2022]
E473 - Sucrose esters of fatty acids, https://world.openfoodfacts.org/additive/en:e473-sucrose-esters-of-fatty-acids, [citováno: 04. 09. 2022]
X