Laktylované estery glycerolu a propandiolu (E478) se téměř nepoužívají. Na co jsou dobré?

Laktylované estery glycerolu a propandiolu (E478) jsou sloučeninou, která se v potravinářství používá hned několika způsoby.

Použití této látky je zcela bezpečné, ale v Evropě se potraviny s touto přídatnou látkou nevyrábí. Kde můžete E478 potkat?

Hlavní důležité body o E478 – laktylované estery glycerolu a propandiolu:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E478

Laktylované estery glycerolu a propandiolu jsou směsí kyseliny mléčné, glycerolu, propandiolu a přírodních tuků ve ztužené formě.

Tuky jsou většinou rostlinného původu, ale použití živočišného tuku není vyloučené. Z tohoto důvodu by se éčku měli vyhýbat vegani.

Na co se používá laktylované estery glycerolu a propandiolu?

Laktylované estery glycerolu a propandiolu se používají jako stabilizátory, zvlhčující látky a emulgátory při výrobě pekařských výrobků, náhražek mléka nebo v polevách.

Je E478 zdravý?

Při testování této látky na zvířatech i lidech se neobjevily žádné vedlejší účinky v případě použití běžného množství. Nemusíte se proto konzumace této látky obávat.

Ve vysokých koncentracích se může objevit ekzém. Takové množství v potravinách ale nenajdete.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářském průmyslu zakázané.

Ve Spojených státech se běžně používá a je považována na zcela bezpečnou látku do potravin a nápojů.

Použité zdroje

478: Mixture of glycerol- and propyleneglycolesters of lactic acid and fatty acids, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 26. 09. 2022]
Glycerol, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 26. 09. 2022, [citováno: 26. 09. 2022]
E478 - Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1, https://world.openfoodfacts.org/, [citováno: 26. 09. 2022]
X