Víte, co je v tuku na smažení? Jednou ze složek je olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin (E479b)

Olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin (E479b) je emulgátor v podobě viskózního oleje.

Používá se jako přídatná látka do tuků na smažení.

Látka je bezpečná pro použití v potravinářství, ale neměli by ho konzumovat vegani. Při výrobě se totiž může objevit i tuk živočišného původu.

Hlavní důležité body o E479b – olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E479b

Při výrobě E479b se používá proces esterifikace. Získává se z oleje sójových bobů nebo reakcí s tímto olejem a mastných kyselin.

Na co se používá olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin?

Olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin má jen jeden účel pro použití. Výrobci ho mohou využít do tuků, které jsou určené pro smažení pokrmů.

V tomto případě se využívá jako emulgátor. Emulgátory slouží pro zmenšení napětí mezi dvěma kapalinami a jejich dokonalé spojení.

Je E479b zdravý?

Odborníci provedli mnoho testů na zvířatech. Látka přitom nevykázala žádné vedlejší účinky. Proto se považuje za bezpečnou ke konzumaci.

Použití EU vs. USA vs. svět

V České republice se v minulosti tato látka používat nesměla. V současnosti je díky Evropské unii povolena, ale pouze do tuků, které jsou určené pro smažení.

Ve Spojených státech E479b není povoleno k použití v potravinářském průmyslu.

Použité zdroje

E479B; Triphosphates, https://1source.com/, [citováno: 26. 09. 2022]
E479b, https://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Main_Page, 18. 11. 2021, [citováno: 26. 09. 2022]
S.I. No. 35/1980 - Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980., https://www.irishstatutebook.ie/, 01. 03. 1980, [citováno: 26. 09. 2022]
X