Kosmetika i margarín potřebují jedinečné vlastnosti stearylcitrátu (E484)

Stearylcitrát (E484) je přírodní nebo syntetická látka.

Jde o pevnou mastnou látku, která má většinou krémovou barvu.

V potravinářském průmyslu se používá proti žluknutí. V kosmetice je její použití mnohem širší. Využívá se jako zvlhčovat, protože dokáže hydratovat pokožku i vlasy.

Hlavní důležité body o E484 – stearylcitrát:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E484

Produkce probíhá spojením kyseliny citronové a stearylalkoholu. Přirozeným způsobem se vyrábí z rostlinných složek. Může se vyrábět také synteticky, ale v tom případě představuje zdravotní riziko.

Na co se používá stearylcitrát?

Stearylcitrát se používá v potravinářském i kosmetickém průmyslu.

Většinou ji ale najdeme právě v kosmetice, jako je sprchový šampon, šampon, tekuté mýdlo, dětský šampon, směsi na bublinkovou koupel nebo čisticí kosmetika na obličej.

V potravinářství se může používat proti žluknutí margarínu.

Je E484 zdravý?

Látka E484 nemá podle dostupných výzkumů na zvířatech žádné vedlejší účinky. Výrobci ji proto mohou bezpečně používat v zemích, kde je její používání povoleno.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včtně České republiky) je použití této látky zakázané.

Ve Spojených státech je použití v potravinářství povoleno a běžně se používá při výrobě potravin.

Použité zdroje

Stearyl Citrate, https://www.ewg.org/skindeep/, [citováno: 02. 10. 2022]
A Consumer's Dictionary of Food Additives, 7th Edition, Ruth Winter, https://books.google.cz/?hl=cs&tab=pp, 14. 04. 2009, [citováno: 02. 10. 2022]
X