Chléb i margarín v sobě skrývají stejné emulgátory jménem etoxylované mono a di glyceridy (E488). Proč se při výrobě používají?

Etoxylované mono a di glyceridy (E488) jsou také známé jako EMG, EDG nebo PEG 20 mono- a diglyceridy.

Jedná se o neiontové emulgátory, které se používají hlavně v pekařském průmyslu.

Hlavní důležité body o E488 – etoxylované mono a di glyceridy:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E488

Látka se vyrábí synteticky z glycerolesterů kyseliny stearové a palmitové.

Při výrobě se může někdy použít také živočišný tuk, a proto tento emulgátor není vhodný pro vegany.

Na co se používá etoxylované mono a di glyceridy?

EMG se používají při výrobě chleba a dalších druhů pečiva, protože zvyšují vzdušnost těsta při míchání.

Kromě toho tuto látku výrobci používají také do margarínu (Rama, Promienna Gold), do dezertů, pudinků, burákového másla, náhražek másla nebo smetany. Najít ji můžete také v samotných dortech nebo v polevách z rostlinného oleje.

Je E488 zdravý?

Při testech na zvířatech se neobjevily žádné nežádoucí vedlejší účinky. Z tohoto důvodu je látka považována za zcela bezpečnou.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) se etoxylované mono a di glyceridy nesmí používat jako přídatná látka do potravin.

Ve Spojených státech byla označena ja GRAS a při výrobě potravin se běžně používá.

Použité zdroje

A Consumer's Dictionary of Food Additives, 7th Edition, Ruth Winter, https://books.google.cz/?hl=cs&tab=pp, 14. 04. 2009, [citováno: 02. 10. 2022]
Ethoxylated Mono and Diglycerides, https://bakerpedia.com/, [citováno: 02. 10. 2022]
X