Sušenky a hasící přístroj mají společnou složku, kterou je hydrogenuhličitan sodný E500(ii)! Jak funguje?

Hydrogenuhličitan sodný s označením E500(ii) patří do rodiny uhličitanů sodných. Využívá se proto podobně jako ostatní látky v této oblasti.

Jeho použití je nicméně velmi široké a přesahuje potravinářský průmysl. S hydrouhličitanem sodným se setkáte také ve zdravotnictví. Používá se do léků na pálení žáhy, protože dokáže snížit kyselost a upravit pH svého prostředí.

V potravinářství se také používá jako regulátor kyselosti při výrobě potravin všeho druhu.

Hlavní důležité body o E500(ii) – hydrogenuhličitan sodný:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E500(ii)

Hydrogenuhličitan sodný se získává chemickou reakcí z chloridu sodného a amoniaku. Tato metoda se nazývá Solvayův proces.

Na co se používá hydrogenuhličitan sodný?

Hydrogenuhličitan sodný je základní součástí jedlé sody a kypřícího prášku.

Kromě toho se ale používá také v dalších produktech. Patří mezi ně karamelová poleva, instantní palačinky, sušenky Ritz, KitKat, zmrzlina Häagen-Dass, tortilly, koláče, dorty, sušenky všeho druhu nebo sladké tyčinky pro děti.

Je E500(ii) zdravý?

Obecně je látka považovaná za bezpečnou do potravin. Při velkém množství může představovat zdravotní riziko, ale v takovém množství se v potravinách nikdy neobjevuje.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) se hydrogenuhličitan sodný přidává do všech potravin bez výjimky. Zákon neupravuje ani použití v dětské výživě, takže se jedná o skutečně bezpečnou látku.

Ve Spojených státech je používání látky povolené.

V Austrálii a na Novém Zélandu je použití E500(ii) v potravinářství zakázané.

Použité zdroje

Sodium bicarbonate, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 23. 08. 2022, [citováno: 02. 10. 2022]
Sodium hydrogen carbonate 500ii, https://noshly.com/, [citováno: 02. 10. 2022]
Raising Agent (E 500(Ii)), https://www.justgotochef.com/, [citováno: 02. 10. 2022]
E500ii Sodium Hydrogen Carbonate, https://world.openfoodfacts.org, [citováno: 02. 10. 2022]
X