Žádné pečivo se neobejdete bez uhličitanů sodných (E500)!

Uhličitany sodné (E500) jsou souhrnem látek, které se v potravinářství používají na regulaci kyselosti a pro jejich kypřící vlastnosti.

Obecně mají mnoho využití, včetně pyrotechniky, dezinfekčních prostředků, hasicích přístrojů nebo zemědělství. Využít se může také v lékařství, v oblasti osobní hygieny nebo veterinářství. Použití těchto látek je velmi široké, ale my se podíváme na její schopnosti při výrobě potravin.

Nejznámějšími produkty z uhličitanů sodných je kypřící prášek a jedlá soda.

Hlavní důležité body o E500 – uhličitany sodné:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E500

Uhličitany sodné lze získat přirozenou i syntetickou výrobou. Většinou se využívá elektrolýza mořské vody.

Na co se používají uhličitany sodné?

V potravinářském průmyslu se uhličitany sodné využívají hlavně na kynutí a kontrolu kyselosti.

Z tohoto důvodu se s nimi setkáme hlavně v prášku do pečiva, chlebu, pečivu, instantní směsi na palačinky, sušenky a další pokrmy.

S tuto látkou se můžete setkat hlavně v kypřícím prášku a jedlé sodě, které můžete doma využít na pečení i úklid domácnosti.

Překvapivě se ale mohou využít také při konzervování potravin, např. hrášku, oliv a dalších.

Uhličitany sodné se nachází také ve zmrzlině, másle, margarínu, smetaně a mnoha dalších produktech.

Je E500 zdravý?

V potravinách se vždy nachází malé množství této látky. Proto se nemusíte obávat žádných vedlejších nebo nežádoucích účinků při konzumaci. V malém množství je látka zcela bezpečná a nezávadná.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití uhličitanů sodných povolené v nezbytném množství. Může se používat do kypřících výrobků i dětské výživy.

Ve Spojených státech je použití této látky v potravinářství také povoleno.

Použité zdroje

Sodium bicarbonate, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 23. 08. 2022, [citováno: 02. 10. 2022]
Explainer: what are E numbers and should you avoid them in your diet?, Melinda Coughlan; Matthew Snelson, https://theconversation.com/europe, 20. 11. 2015, [citováno: 02. 10. 2022]
E 500: Sodium carbonates, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 02. 10. 2022]
X