Kyselina sírová (E513), známá z hodin chemie, známe její opravdové využití?

Kyselina sírová, také nazývaná vitriol je velice silná kyselina, která se používá téměř převážně koncentrovaně. 

Hlavní důležité body o E513 – kyselině sírové:
Je to syntetická látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodná pro děti
Není to alergen

Výroba E513

Kyselina sírová je syntetická látka vyráběna z oxidu siřičitého, kyslíku a vody. 

Přirozeně je přítomna v kyselých deštích a je většinovou součástí mraků na planetě Venuši. 

Na co se používá kyselina sírová?

Kyselina sírová se používá v potravinářském průmyslu jako regulátor kyselosti, především v pivu a sýrech. Pomáhá také zvýšit tuhost některým cukrovinkám. V 19. století byla používána na konzervaci masa.

Další uplatnění nachází kyselina sírová například v čističkách vod, farmaceutickém průmyslu, kosmetice, k výrobě nejrůznějších čistících produktů. 

V automobilovém průmyslu je součástí olověných akumulátorů. 

Dále je používaná na zpracování ropy, výrobu výbušnin, barviv, v textilním průmyslu. 

Také se používá na výrobu plastů a průmyslových hnojiv. 

Je E513 zdravé?

Kyselina sírová není přímo zdraví prospěšná. Vysoce koncentrovaná způsobuje popáleniny. V potravinářství se používá ve zředěném stavu, ve kterém by nemělo docházet k obtížím. 

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E513 povolené.

Kyselina sírová byla vyloučena z bio potravin v EU a v USA.

Použité zdroje

TEST E513 Acide sulfurique, Domitille Vey, Léa Girard, https://www.quechoisir.org, 23. 10. 2018, [citováno: 29. 08. 2022]
E513 Acide sulfurique, https://www.additifs-alimentaires.net, [citováno: 29. 08. 2022]
E513 Acide sulfurique, https://food-detektiv.de/fr, [citováno: 29. 08. 2022]
E513 - Acide sulfurique, https://fr.openfoodfacts.org, [citováno: 29. 08. 2022]
Acide sulfurique, https://fr.wikipedia.org, [citováno: 29. 08. 2022]
X