Kakao by nemělo svou strukturu bez oxidu hořečnatého (E530). K čemu slouží?

Oxid hořečnatý (E530) se v potravinářství používá pro regulaci kyselosti v potravinách.

Známý je hlavně pro využití v kakaových nebo mražených produktech.

Čím se tato látka vyznačuje? A používá se vůbec v Čechách?

Hlavní důležité body o E530 – oxid hořečnatý:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E530

Oxid hořečnatý se vyrábí synteticky pomocí hořčíkové pásky. Navíc se získává z dalších oxidů a pomocí chemických reakcí se čistí a suší do jeho výsledné podoby.

Na co se používá oxid hořečnatý?

Látka se používá jako regulátor kyselosti u některých potravin, včetně výrobků z kakaa nebo pekařských produktů.

Velmi často se používá také u mražených produktů, jako je zelenina (např. hrášek) nebo dezerty.

Je E530 zdravý?

Oxid hořečnatý se považuje za zcela bezpečný. Dokonce ho lze používat jako cenný zdroj hořčíku ve stravě. Nemusíte se obávat ani žádných vedlejších účinků, protože tato látka v běžném množství nic takového nemá.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání oxidu hořečnatého povolené. Používat se smí pouze v nezbytném množství a existují výjimky, jako je dětská výživa. Tehdy se používat nesmí, což je zapsané v zákoně.

Ve Spojených státech je tato látka považována za GRAS (všeobecně bezpečnou látku).

V Austrálii je používání této látky v potravinářském průmyslu zakázané.

Použité zdroje

E530 : Magnesium hydroxide, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 17. 10. 2022]
Magnesium oxide, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 10. 10. 2022, [citováno: 17. 10. 2022]
X