Thiosíran sodný (E539) je skvělý stabilizátor, který pečuje o barvu potravin a nápojů

Thiosíran sodný (E539) je stabilizátor a antioxidant, který se používá hlavně v průmyslu a zdravotnictví.

Najdeme ho ale také v potravinářském průmyslu v některých produktech.

Podívejte se, kde můžete tuto nezávadnou látku najít. Ale nečekejte, že byste ji potkali u evropských produktů. Proč?

Hlavní důležité body o E539 – thiosíran sodný:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E539

Thiosíran sodný se vyrábí synteticky z vodného roztoku siřičitanu sodného a síry. Výsledkem jsou bílé krystaly, které se mohou použít jako stabilizátor nebo antioxidant v potravinách a nápojích.

Na co se používá thiosíran sodný?

Thiosíran sodný se používá do nakrájených brambor, aby se zabránilo jejich oxidaci a hnědnutí. Využívá se také v alkoholických nápojích, protože dokáže zabránit změnám barvy nebo zkažení produktu.

Éčko se používá také při výrobě jedlých olejů, tuků nebo želatiny.

Tato látka se používá hlavně v průmyslu na bělení látek, do mýdel nebo na neutralizaci chlorované vody.

Je E539 zdravý?

V odborných výzkumech a testech nebyly zjištěné žádné nežádoucí účinky na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je thiosíran sodný považován za bezpečnou látku.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářství zakázané.

Ve Spojených státech je používání této látky povoleno.

Použité zdroje

E539 - Sodium thiosulfate, https://world.openfoodfacts.org/, [citováno: 17. 10. 2022]
Sodium thiosulfate, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 06. 09. 2022, [citováno: 17. 10. 2022]
X