Sušené mléko a zubní pasta mají společný prvek, kterým je jedlý fosfát (E542). Kde se dále používá?

Jedlý fosfát (E542) je emulgátor, který se používá při výrobě některých potravin.

V potravinářském průmyslu se příliš často nepoužívá. Mnohem častěji ho najdete v zubních pastách.

Podívejme se, v jakých produktech můžete toto živočišné éčko najít.

Hlavní důležité body o E542 – jedlý fosfát:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.

Výroba E542

Jedlý fosfát se vyrábí ze zvířecích kostí. Není proto vhodný pro vegany, vegetariány a některá náboženská vyznání. Jestli nejíte produkty z prasat nebo skotu, měli byste se tomuto potravinářskému aditivu vyhýbat.

Na co se používá jedlý fosfát?

Jedlý fosfát se používá do suchých produktů, jako je chléb, sušené mléko nebo masné výrobky. Najdeme ho také ve třtinovém cukru nebo v doplňcích stravy. Funguje jako zdroj vápníku a fosforu.

Nejčastěji se ovšem používá do kosmetiky, a to hlavně do zubní pasty.

Je E542 zdravý?

Podle dostupných výzkumů a testů nemá tato látka žádné nežádoucí účinky.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářství zakázané.

Ve Spojených státech je používání jedlého fosfátu povoleno.

Použité zdroje

542 Edible bone phosphate, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 17. 10. 2022]
E542, https://doublecheckvegan.com/, [citováno: 17. 10. 2022]
X