Křemičitan vápenatý známe jako křídu. Proč se ale přidává do soli a doplňků stravy?

Křemičitany společně s křemenem patří k nejrozšířenějším nerostům.

Křemičitan vápenatý, anorganická složka s nízkou objemovou hustotou a vysokou absorpcí vody, je ale též důležitou potravinářskou přídatnou látkou.

Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky pomocí reakcí mezi křemičitými materiály a  sloučeninami vápníku.

Díky jeho schopnosti absorpce vody je jeho hlavní funkcí zejména ochrana výrobků před zvlhnutím.

Hlavní důležité body o E552 –  křemičitanu vápenatém:

Je to protispékavá látka.
Jde o přírodní látku, ale pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se křemičitan vápenatý používá?

Potravinářský křemičitan vápenatý je běžnou protispékavou látkou používanou v kuchyňské soli a prášku do pečiva.

Z tohoto důvodu ho tak nalezneme v celé řadě potravin, které sůl či kypřící prášek obsahují, například sýrech, kořenících směsích, instantních směsích na přípravu pečiva a podobně.

V kuchyňských solích zabraňuje absorbování vlhkosti a s ním spojenému hrudkovatění a shlukování.

  • Crocodille Golf bageta

Je E552 zdravé?

Křemičitan vápenatý je považován za bezpečnou látku, a byl proto schválen pro používání v potravinářském průmyslu jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, a to i pro použití v dětské výživě.

Často se s ním setkáme i v potravinových doplňcích, kde je používán jako zdroj vápníku a křemík.

Kromě toho přirozeně působí proti potížím s překyselením žaludku.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání křemičitanu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E552 - Calcium Silicate , Victoria Aly, www.thisnutrition.com, 08. 08. 2022, [citováno: 30. 08. 2022]
X