Křemičitan hořečnatý (E553a) najdeme v nejrůznějším spektru potravin! Zjistěte v jakých

Křemičitan hořečnatý je používaný jako proti spékavá látka v potravinách a je to syntetická sloučenina.

Rozlišuje se od mastku (E553b), což je přirozeně se vyskytující forma hydratovaného křemičitanu hořečnatého.

Hlavní důležité body o E 553 – křemičitan hořečnatý

Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti
Není to alergen
-Je veganský i bezlepkový

Výroba E553a

Může být vyroben srážením rozpustného křemičitanu s hořečnatou solí.

Vzniká jemný bílý prášek bez zápachu.

Kde se křemičitan hořečnatý (E 553a) používá?

Používá ve stolních solích a do vanilkového prášku, ale více se používá jeho příbuzná látka mastek (E 553b).

Obecně ho můžeme najít v sušených potravinách v prášku, plátkový nebo strouhaný sýr tvrdý a polotvrdý sýr, tavený sýr, stolní sladidla ve formě prášku/tablet, koření atd.

Je E553a zdravé?

Obecně je považován za bezpečný, pokud se používá v množství nepřesahujícím 2 % v kuchyňské soli, ale někteří lidé na něj mohou být alergičtí nebo citliví.

Nebyly pozorovány žádné známky genotoxicity nebo vývojové toxicity a nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho použití jako proti spékavá látka je schváleno, jak v EU, tak USA. V Austrálii je zakázán.

Použité zdroje

Magnesium Silicate, G. Vignesh, Debabrata Barik, Science Direct, [citováno: 18. 07. 2022]
Magnesium silicate, Go Drug Bank, [citováno: 18. 07. 2022]
X