Přírodní talek (E553b) lze využít při úpravě rýže, masa i sladkostí!

Talek (E553b) je přírodní látka, která má podobu bílého prášku.

V potravinářském, farmaceutickém i kosmetickém průmyslu se používá jako protispékavá látka.

Tato látka má široké možnosti při použití. Nejdůležitější je, že není škodlivá pro zdraví a nezpůsobuje alergické reakce u většiny lidí.

Kde se tato jedinečná látka používá?

Hlavní důležité body o E553b – talek:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E553b

Talek se vyrábí ze síranu hořečnatého a křemičitanu sodného. V některých případech se při výrobě používají přímo minerály, jako je mastek, sepiolit nebo steatit.

Na co se používá talek?

Látka se hodně používá při výrobě léků, protože je ideální na výrobu tabletek.

Velmi prospěšnou látkou je také při úpravě rýže, koření, cukru, soli, plátkových sýrů nebo žvýkaček.

Používat se může také při zpracování masa nebo sladkostí (čokoláda, želé, bonbony ad.).

Je E553b zdravý?

Z výzkumů a testů nejsou známé žádné vedlejší nebo škodlivé účinky. Proto je tato látka obecně považuje za bezpečnou látku, které se nemusíme obávat při konzumaci potravin.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) se E553b běžně používá při výrobě potravin.

Ve Spojených státech se talek nepoužívá v potravinářském průmyslu.

Použité zdroje

E553 : Magnesium silicates, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 26. 11. 2022]
E553b - Talc, https://uk.openfoodfacts.org/, [citováno: 26. 11. 2022]
Talc, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 26. 11. 2022, [citováno: 26. 11. 2022]
X