Hliník je považován za jednu z příčin Alzheimerovy choroby. Obsahuje ho i hlinitokřemičitan sodný (E554). Je třeba se obávat?

Hlinitokřemičitan sodný, případně známý též jako křemičitan sodno-hlinitý či aluminosilikát sodný, se v potravinářství používá jako protispékavá látka.

Jeho účelem je zabránit tomu, aby se práškové potraviny spékaly a hrudkovaly neboli aby si zachovaly svou sypkost.

Kromě toho funguje také jako nosič aroma.

Získává se buď z přírodních zdrojů, nebo reakcí síranu hlinitého a křemičitanu sodného.

Má formu jemného bílého prášku.

Hlavní důležité body o E554 –  hlinitokřemičitanu sodném:

Je to protispékavá látka.
Jde o přírodní látku, ale pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí i synteticky.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se hlinitokřemičitan sodný používá?

Hlinitokřemičitan sodný se používá zejména ve stolních solích, sušených vejcích, kypřícím prášku, cukru, koření, kakau, sýrech či rozmanitých sypkých směsí.

Kromě toho se s ním setkáme v instantních potravinách jako s nosičem aroma, například v polévkách.

Je E554 zdravé?

Hlinitokřemičitan sodný je obecně považován za bezpečnou látku, jejíž konzumace není spojena s nežádoucími účinky.

Jeho používání bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Některé zdroje přesto poukazují na možnost, že hliník, jako neurotoxický prvek, může být následně v našem organismu škodlivý. Tento prvek je totiž spojován s Alzheimerovou chorobou a dalšími neurodegenerativními onemocněními.

Úřad EFSA nicméně dospěl k závěru, že příjem hliníku potravinami v přiměřené míře nepředstavuje riziko.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání hlinitokřemičitanu sodného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

What Is the Use of Sodium Aluminum Silicate in Food?, Norma DeVault, www.livestrong.com, [citováno: 04. 09. 2022]
X