Víte, že se kyselina glukonová v přírodě vyskytuje například v rýži? Zjistěte více

Je to jemná organická kyselina získaná z cukru, která se používaná hlavně jako regulátor kyselosti a chelatační činidlo v potravinách.

Hlavní důležité body o E 574 – kyselina glukonová 

Je přírodního původu, pokud se získá mikrobiální oxidací glukózy

Je vhodná pro děti 

Není to běžný alergen 

Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií

Výroba E574

Přirozeně se vyskytuje v ovoci, víně, medu, rýži, mase a při fermentaci kombuchy.

Obecně se kyselina glukonová vyrábí oxidací D-glukózy (pocházející z hydrolýzy škrobu) různými výrobními procesy například za použití bromové vody.

Kde se kyselina glukonová (E 574) používá?

Používá se hlavně pro schopnost podporovat kynutí a zvýrazňovat kyselost v potravinách. 

V pekárnách se používá jako kypřící prvek pro zvýšení objemu těsta.

V mléčných výrobcích se používá jako prevence proti vzniku mléčného kamene.

V dalších potravinách a nápojích jako regulátor kyselosti a také jako konzervační a protiplísňové činidlo.

Je E574 zdravé?

Ano, doposud nebyly zjištěny, žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tato  kyselina byla schválena jako bezpečná americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a také v Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

What are Gluconic acid (E574) and Gluconates in Food and Uses?, James Han, Food Additives, [citováno: 01. 07. 2022]
E574 - Gluconic acid, World Open Facts, [citováno: 01. 07. 2022]
X