Glukonan železnatý (E579) se využívá při léčbě anémie, ale také u oliv v nálevu! Zjistěte více

Glukonan železnatý nebo glukonát železa (II) se železem v oxidačním stavu +2 lze použít jako doplněk železa v potravinách, barvivo pro zralé olivy, také pro léčbu anémie z nedostatku železa v medicíně.

Hlavní důležité body o E 579 – glukonan železnatý

-Je to stabilizátor
Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti – je obsažen v kojenecké výživě
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E579

Může být vyroben reakcí glukonátu vápenatého, kyseliny sírové, uhličitanu sodného a síranu železnatého.

Glukonan železnatý lze také vyrobit přímou reakcí kyseliny glukonové s železným práškem.

Vzniká jemný žluto-šedý nebo světle zelenožlutý prášek nebo granule s mírným zápachem připomínajícím spálený cukr

Kde se glukonanu železnatý (E 579) používá?

Často se používá jako zdroj železa pro obohacování potravin a při léčbě anémie.

Jeho použití v potravinách, zahrnuje doplňky vitamínů a minerálů, také kojeneckou výživu.

Může být také použit jako potravinářské barvivo, příkladem jsou zralé olivy, které po jeho použití získávají černou barvu.

Konkrétní potraviny

  • Baresa – olivy
  • Billa – tuňáková pomazánka s olivami
  • Italliamo – rajčatová omáčka s olivami

Je E579 zdravé?

Je obecně uznáván jako bezpečný, pokud se používá jako doplněk výživy v potravinách bez omezení. Může být také použit v kojenecké výživě.

Je povoleno jej používat pouze v konzervovaném nebo baleném ovoci a zelenině a ovoci a zelenině v octě, oleji nebo slaném nálevu s maximální úrovní pro použití 150 mg/l nebo mg/kg.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Byl schválen jako bezpečný americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a také Společným výborem expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA).

Použité zdroje

Ferrous gluconate, Drugs, [citováno: 21. 07. 2022]
X