L-glutaman sodný, nebezpečná potravinářská přídatná látka, které na nás číhá v řadě pochoutek. Proč se mu vyplatí vyhnout?

L-glutaman sodný je běžně používaným dochucovadlem.

Již několik desítek let je jeho používání považováno za kontroverzní.

Na obalech potravin ho najdete i jako glutamát sodný nebo pod zkratkou MSG, z anglického monosodium glutamate.

Má podobu bílého krystalického prášku s charakteristickou masovou chutí.

Vyrábí se hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin nebo fermentací bramborového či obilného škrobu nebo z melasy.

Molekulární vzorec E621 je C5H10NO5 Na, jedná se o sodnou sůl kyseliny glutamové, jedné z nejrozšířenějších aminokyselin v přírodě.

Hlavní důležité body o E621 –  L-glutamanu sodném:

Je to látka zvýrazňující chuť.
Není to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se L-glutaman sodný používá?

Lidé si obvykle spojují L-glutaman sodný s asijskou kuchyní, kde se často používá.

Není ale typický pouze pro asijské potraviny a pokrmy, najdeme ho i v celé řadě běžných průmyslově zpracovaných potravin ke zvýraznění jejich chutě a vůně.

Vzhledem ke své typické masové chuti se přidává zejména do instantních pokrmů, bujónů, směsí koření, omáček, uzenin a masových výrobků, sýrů a předpřipravených hotových jídel.

Kromě toho ho ale obsahují i nejrůznější slané pochoutky, jako například brambůrky a krekry, kde se používá jako náhrada soli.

  • Orient Instantní nudle
  • Kmotr Paprikáš, Bratislavská klobása
  • Billa Malokarpatský salám
  • Pikok Babiččina vepřová paštika, Vepřové párečky, Vídeňský guláš
  • Penny market Tavený sýr mix příchutí
  • Hamé Májka
  • Znojmia Zeleninové lečo
  • Toppo Bramborové knedlíky s uzeným masem
  • Strážnické brambůrky česnekové
  • Koření Podravka
  • Sushi ginger (zázvor ve sladkokyselém nálevu)

Kromě potravinářského průmyslu má ale L-glutaman sodný významné využití i ve farmacii, kde je součástí mnoha léků a očkovacích látek, a vlasové kosmetice.

Je E621 zdravé?

Přestože L- glutaman sodný patří mezi často diskutované potravinářské přídatné látky, jeho používání je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

S jeho konzumací bývají spojovány některé nežádoucí účinky, které se souhrnně označují jako syndrom čínských restaurací. Patří mezi ně zejména bolest hlavy, tlak na prsou, zažívací problémy, vyrážka, zvýšení krevního tlaku.

I když jde o schválenou látku, její konzumaci by se měli vyhýbat zejména děti, těhotné ženy a starší lidé.

Další kontroverze způsobuje skutečnost, že suroviny, ze kterých se L-glutaman sodný vyrábí, mohou být geneticky modifikované.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání L-glutaman sodný v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den.

Použité zdroje

Is MSG Actually Bad for You?, www.health.clevelandclinic.org, 19. 01. 2022, [citováno: 30. 08. 2022]
Myths and Facts - MSG, www.unileverfoodsolutions.co.in, 18. 04. 2020, [citováno: 30. 08. 2022]
X