Inosinan sodný (E631), přídatná látka se šokujícím způsobem výroby. Kde všude ho najdeme?

Inosinan sodný, který se často označuje zkratkou GMP, je poměrně běžně používané dochucovadlo.

Jeho účelem v potravinách je dodat masovou nebo pikantní chuť, běžně kombinuje s dalšími zvýrazňovačem chuti jako je guanulan sodný a glutamát sodný.

Jde o látku, která vzniká v mase zvířat po jejich usmrcení, často se tak získává z masa jatečních zvířat nebo ryb.

Molekulární vzorec E631 je C10H11N4Na2 O8P.

Hlavní důležité body o E631 –  inosinanu sodném:

Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto potravinovému aditivu vyhýbat

Kde se inosinan sodný používá?

Inosinan sodný se běžně používá v mnoha zpracovaných potravinách v součinnosti s glutamátem sodným k zajištění chuti umami.

Najdeme ho tak například v mnoha druzích koření, instantních polévkách, omáčkách, slaných pochutinách i masných výrobcích.

  • Ochucovadlo Podravka
  • Vitana Vegeta, Tradiční sójová omáčka, Masox
  • Bibi Instantní nudlová polévka
  • Lays Smažené bramborové lupínky
  • Hamé Mexické kuře
  • Dobrota Zeleninová příchuť do jídla
  • Slané krekry Tuc

Je E631 zdravé?

Používání inosinanu sodného v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přesto, že některé zdroje upozorňují na jeho problematickou snášenlivost.

Podobně jako guanylan sodný může i inosinan zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči.

Vzhledem k možným nežádoucím reakcím by se mu měli vyhýbat také astmatici.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání inosinanu sodného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Does E631 Use Extracted Pig's Fat or Sardine Oil?, Rachel Newcombe, www.exploreenumbers.co.uk, 10. 06. 2021, [citováno: 30. 08. 2022]
E631 - Disodium Inosinate , Ivan Red Jr., www.thisnutrition.com, 08. 08. 2022, [citováno: 30. 08. 2022]
X