Trápí vás dna nebo potíže s ledvinami? Dejte si pozor na inosinan vápenatý (E633)

Inosinan nebo též inosinát vápenatý je látka, která se používá jako potravinářské dochucovadlo.

Má podobu bílého krystalického prášku bez zápachu, ale s charakteristickou masovou chutí.

Jeho použití se podobá inosinanu sodnému, ale setkáme se s ním mnohem méně.

Přirozeně vzniká v mase zvířat po jejich usmrcení, získává se zejména z masa jatečních zvířat nebo ryb.

Molekulární vzorec E633 je C10H11CaN4O8P.

Hlavní důležité body o E633 –  inosinanu vápenatém:

Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.

Kde se inosinan vápenatý používá?

Inosinan vápenatý najdeme zejména v průmyslově zpracovaných potravinách, kterým dodává masovou či pikantní chuť.

Používá se tak například ve směsích koření, instantních potravinách, polotovarech, masných výrobcích či slaných pochutinách.

  • Vodňanská drůbež Kachní paštika

Je E633 zdravé?

Používání inosinanu vápenatého v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), přesto, že je poměrně často poukazováno na určité negativní účinky spojené s jeho konzumací.

Podobně jako inosinan sodný totiž zvyšuje koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Měli by se mu proto vyhýbat lidé trpící problémy s ledvinami či dnou.

Jeho konzumace není vhodná ani pro astmatiky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání inosinanu vápenatého v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Calcium 5’-inosinate 633 or E633 , www.noshly.com, [citováno: 05. 09. 2022]
X