Včelí vosk (E 901) najdeme na sýrech, ale i v cukrovinkách! Zjistěte k čemu se používá

Včelí vosk je přírodní vosk produkovaný včelami medonosnými. Chemicky se včelí vosk skládá především z esterů mastných kyselin a různých alkoholů s dlouhým řetězcem a již dlouhodobě se používá v lidské stravě jako leštící prostředek.

Hlavní důležité body o E 901 – včelí vosk

Je přírodního původu
Je vhodný pro děti
Není to alergen – citliví jedinci by si, ale měli dát pozor na alergickou reakci
Není veganský

Výroba E901

Včelí vosk se získává tavením plástů včel, po odstranění medu scezením a filtrací nebo odstředěním.

Plásty se taví ve vroucí vodě nebo páře.

Výsledný vosk získaný tlakovou filtrací se označuje jako žlutý vosk. K výrobě bílého vosku se používá bělení přirozených pigmentů žlutého vosku.

Kde se včelí vosk (E 901) používá?

Nejvíce využívanou potravinářskou aplikací jsou jedlé obaly pro potravinářské výrobky pro zachování jejich kvality, slouží k zamezení ztráty vody, nebo slouží k povrchové ochraně některých druhů ovoce.

Při přípravě potravin se používá jako balící materiál na sýry, kdy izolací od vzduchu je zajištěna ochrana proti rozmnožování plísní.

Konkrétní potraviny

  • Orion – Lentilky
  • Haribo – gumoví medvídci
  • Chocoland – arašídy v cukru

Je E901 zdravé?

Experimentální biochemické a toxikologické studie včelího vosku jako takového chybí. Obecně, ale platí, že by mělo být použito jen takové množství, aby se dosáhlo požadovaného výsledku.

Ačkoli v literatuře existují ojedinělé zprávy o alergických reakcích související s voskem, po kontaktu s kůží, nevyskytují se žádné informace o alergických reakcích na včelí vosk po orálním užití.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho použití jako regulátoru kyselosti je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.

Použité zdroje

X