E908 neboli vosk z rýžových otrub – všestranné, udržitelné a bezproblémové éčko

Světle žlutý a velmi tvrdý vosk s bodem tání mezi 79 a 85 stupni Celsia. K dispozici je ve formě pelet, korálků a prášků.

Hlavní důležité body o leštidle E908 – vosku z rýžových otrub:
·         Vosk z rýžových otrub je vhodný pro děti
·         Nemá žádné negativní vedlejší účinky
·         V kosmetice se pro své zvlhčující účinky doporučuje pro suchou pokožku
·         Je to udržitelný výrobek

Výroba E908

Vosk z rýžových otrub je rostlinný vosk, který se získává lisováním slupek rýže poté, co byly odděleny od zrn. Olej je poté zbaven vosku, čímže se získá čistý olej a surový vosk, které se pak dále rafinují na olej a vosk z rýžových otrub. Hlavními složkami E908 jsou voskové kyseliny a estery vyšších alkoholů a obsahuje také složky jako jsou volné mastné kyseliny (kyselina palmitová), skvalen a fosfolipidy.

E908 je udržitelný výrobek, protože využívá materiály, které by se jinak vyhazovaly. Mohl by být dokonce použit jako náhrada za hydrogenované tropické oleje (palmový olej).

Na co se vosk z rýžových otrub používá?

Je jedlý a díky relativně vysokému bodu tání může často sloužit jako náhrada karnaubského vosku.

V potravinářství slouží jako ochranný nátěr na ovoce a zeleninu a cukrovinky. Zabraňuje úniku vlhkosti a vše tak vydrží déle čerstvé. Používá se například i do žvýkaček.

V ostatních odvětvích průmyslu se používá například na nátěry papíru, textilií, do svíček, na pásky do psacích strojů, pastelky, lepidla.

Protože je nelepivý, v kosmetice se používá například v tělových máslech, balzámech na rty a rtěnkách.

Je přísada E908 zdravá?

Nejsou prokázány žádné negativní účinky vosku z rýžových otrub.

Použití v EU vs. USA vs. Svět

Vosk z rýžových otrub se používá všude ve světě ať už jako ochranná vrstva ovoce a zeleniny či v kosmetice.

X