L-cystein (E920), aditivum v dětských sušenkách. Kde ještě jej najdeme?

L-cystein (ze starořečtiny – znamená “měchýř”) je neesenciální aminokyselina. Není přímo důležitá pro naše tělo, ale může být produkována naším tělem při různých metabolických poruchách, také u malých dětí a starých lidí. 

Hlavní důležité body o E920 – L-cysteinu:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen

Výroba E920

L-cystein je přírodní látka. Najdeme ji v rostlinných i živočišných bílkovinách. Dříve byla získávaná z vlasů, nehtů, prasečích chlupů, anebo peří. Tento způsob výroby je dnes zakázaný. Od roku 2001 nechává potravinářský průmysl tuto aminokyselinu vyrábět v procesu fermentace za pomoci geneticky modifikovaných bakterií (Escherichia coli). 

L-cystein je přirozeně obsažen v následující potravinách: pivní kvasnice, pšeničné klíčky, česnek, cibule, brokolice, růžičková kapusta, mléčné výrobky, ořechy, semínka, mořské plody, ryby, vejce a maso. 

Na co se používá L-cystein?

L-cystein se používá v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu a také v kosmetice.

  • V potravinářství jako látka zlepšující mouku. Díky němu je mouka tvárnější, elastická a nadýchanější. Také posiluje aroma, čímž vytváří pečivo chutnější. 
  • Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povolil v roce 2010 použití L-cysteinu v sušenkách pro kojence a malé děti, aby se zabránilo rizikům udušení drobky z nízkotučných sušenek. Tyto sušenky jsou méně lámavé.

Je L-cystein zdravý?

Mnohé studie se shodují na tom, že L-cystein je neškodný, tedy přijatelný v naší stravě, je dokonce zařazen do stravy dětské

Přestože je L-cystein přírodního původu, může být někdy vyráběn z geneticky modifikovaného mikroorganismu Escherichia coli, což tyto produkty vyloučilo z bio potravin.

Cystein zasahuje do syntézy melaninu, přirozeného pigmentu kůže a vlasů, zasahuje také do syntézy koenzymu A, který hraje velkou roli v lidském metabolismu. Je zapojen do určitých kontaminačních procesů, biokoncentrací a přirozené detoxikace organismu

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E920 povolené. Není povolené v bio potravinách. 

Použité zdroje

TEST E920 L-cystéine, Domitille Vey, Léa Girard, https://www.quechoisir.org, 23. 10. 2018, [citováno: 04. 09. 2022]
E920, https://www.additifs-alimentaires.net, [citováno: 04. 09. 2022]
E920 L-cystéine, https://food-detektiv.de/fr, [citováno: 04. 09. 2022]
Cystéine, https://fr.wikipedia.org, 30. 03. 2022, [citováno: 04. 09. 2022]
X