Oxid chloričitý má skvělé dezinfekční účinky, jeho používání v potravinářském průmyslu je ale kontroverzní. Proč?

Oxid chloričitý se používá k různým antimikrobiálním účelům, včetně dezinfekce pitné vody.

Obvykle se vyrábí z chlorečnanu sodného nebo chloritanu sodného.

Vzhledem k tomu, že jeho součástí je chlor, je rovněž toxický, i když méně.

V EU proto není jeho používání v potravinářském průmyslu povoleno, naopak v USA se využívá  jako konzervant.

Má formu žlutého až oranžového plynu.

Molekulární vzorec E926 je ClO2.

Hlavní důležité body o E926 – oxidu chloričitém:

Je to konzervant.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR není povolené.

Kde se oxid chloričitý používá?

Po přidání do pitné vody pomáhá oxid chloričitý ničit bakterie, viry a některé druhy parazitů, které mohou způsobit rozmanitá onemocnění i nepříjemnou chuť či zápach.

Toho se využívá i v potravinovém průmyslu, přidává se do vody, ve které se omývá ovoce a zelenina, i do vody, kterou se čistí stroje na jejich zpracování.

Tento plyn se používá též při zpracování drůbeže a v obalových materiálech na potraviny.

V neposlední řadě jde o bělicí činidlo, které s používá k bělení mouky a skořápek ořechů.

Kromě potravinářského průmyslu se oxid chloričitý používá též k bělení papíru a ve farmaceutickém průmyslu. Najdeme ho i některých výrobcích osobní hygieny, například v ústních vodách určených k eliminaci zápachu z úst.

Je E926 zdravé?

Používání oxidu chloričitého v potravinářském průmyslu je schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Naopak v Evropské unii nebylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) jeho používání povoleno, tento plyn proto v Evropě není registrován jako potravinářská přídatná látka.

Nežádoucí účinku oxidu chloričitého se podobají negativním účinkům chloru, ale jsou méně intenzivní.

Jeho požití, inhalace či styk s pokožkou může způsobit podráždění kašel, sípání, prokázány byly i možné karcinogenní účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Oxid chloričitý je jednou z látek, jejíž používání v potravinářském průmyslu je povoleno v USA, ale nikoli v EU.

Použité zdroje

E926 - Chlorine dioxide, www.world.openfoodfacts.org, [citováno: 05. 09. 2022]
Chlorine Dioxide, www.chemicalsafetyfacts.org, [citováno: 05. 09. 2022]
X