Sacharin (E 954) je nejpoužívanější sladidlo s téměř 100 letou historií, přesto je kontroverzní!

Jedná se o nejstarší, ale kontroverzní umělé sladidlo, které se již více než 100 let používá jako nízkokalorická náhražka cukru v potravinách a nápojích.

Díky výhodě nižší ceny a tepelné stálosti (250°C, vhodné pro vaření a pečení) byl široce v potravinářském průmyslu používán, ale v dnešní době je už také nahrazován.

Hlavní důležité body o E 954 – sacharin

Není přírodního původu a získává se synteticky

Není vhodný pro děti a je zakázáno ho používat v dětských výživách

Není to běžný alergen 

Tato složka je vhodná pro keto, veganskou, bezlepkovou dietu

Výroba E954

Sacharin může být vyroben řadou syntetických cest. V jedné Jedním z nich je toluen syntetizován nejprve kyselinou chlorsulfonovou. Dalším způsobem je využití kyseliny ftalové nebo methylanthranilát jako výchozího materiálu.

Kde se sacharin (E 954) používá?

Používá ke snížení kalorií a nahrazení cukru v našich jídlech a nápojích již více než 100 let, zejména díky jeho nízké ceně. Používá se také v zubní pastě, ale není povolen v dětské výživě.

Běžně se používá pro produkty s nízkým obsahem kalorií a bez cukru.

Je vylučován v nezměněné podobě močí a nezvyšuje hladinu cukru v krvi (nulový glykemický index). Je tedy bezpečný a vhodný pro diabetiky.

Konkrétní produkty

  • Hamé – okurky ve sladkokyselém nálevu
  • Nowaco – sleďové špuntíky
  • Giana – červená řepa

Je E945 zdravé?

Vliv na zdraví je diskutabilní. Krátce po jeho objevu byla zjištěna souvislost mezi jeho konzumací a rozvojem rakoviny močového měchýře. V roce 1999 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny překlasifikovala sacharin a jeho soli jako „neklasifikovatelné z hlediska jejich karcinogenity pro člověka“, což znamená, že souvislost nelze jednoznačně prokázat. V roce 2000, bylo sladidlo odstraněno ze seznamu látek, které přispívají k rozvoji rakoviny.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho bezpečnost byla potvrzena jak v USA, tak v EU, stejně jako v Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

Saccharin — Is This Sweetener Good or Bad?, Mary Jane Brown, Health Line, [citováno: 01. 07. 2022]
X