Sladký zázrak v podobě sukralósy (E955), dělá spoustu potravin méně kalorickými, ale i zdravějšími.

Sukralósa je široce používaná náhražka cukru, a je 600 krát sladší než cukr.

Neobsahuje sacharidy a kalorie a obecně je považována za bezpečný, syntetický, veganský, bezlepkový doplněk stravy.

Je dostupná ve třech provedeních:

  1. Čistá – je k dispozici ve formě prášku a granulí.
  2. Splenda – je značka hotového produktu sukralózy a obsahuje malé množství dvou sacharidů dextrózy a maltodextrinu.
  3. Tekutá – čirá a bezbarvá kapalina.

Jaké jsou zdravotní přínosy sukralósy?

  • Nulový glykemický index
  • Šetrná k zubům
  • Nulové kalorie

Hlavní důležité body o E 955 – sukralósa

Není přírodního původu, přestože má podobnou strukturu jako cukr a je vyroben z cukru, není přírodní

Je vhodná pro děti – v regulovaném množství

Není to alergen 

Je vhodná pro vegany i lidi s celiakií

Na rozdíl od jiných sladidel nezpůsobuje střevní potíže

Výroba E955

Sukralósa se vyrábí synteticky ze sacharózy

Kde se sukralósa (E 955) používá?

Běžně se používá v potravinách ke snížení obsahu cukru/kalorií, aniž by byla pozměněna chuť.

Většinou se používá v nápojích, jako jsou sycené nápoje, ovocné šťávy, rostlinné proteinové nápoje, energetické nápoje, kávové nápoje a alkoholické nápoje.

Na rozdíl od aspartamu je sukralóza tepelně stabilní a lze ji použít při vaření a pečení.

Použití sukralózy jako náhrady sacharózy a dalších sladidel může účinně zlepšit chuť jogurtu, čímž se stane sladším a atraktivnějším.

Používá k maskování hořkosti, která se může objevit u rostlinných proteinových produktů a dodává proteinovému prášku sladkou chuť a málo kalorií.

Konkrétní produkty

  • Šmakoun – meruňka
  • 4 Slim – čekankový sirup
  • Prom In – Penta Pro protein

Je E955 zdravé?

Ano, nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Toto sladidlo bylo schváleno jako bezpečné Úřadem pro potraviny a léčiva USA, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Používá se ve více než 80 zemích a ve více než 4000 produktech po celém světě.

Použité zdroje

What Is Sucralose (E955) In Food? Uses, Safety, Side Effects, James Han, Food Additives, [citováno: 30. 06. 2022]
X