Glycyrrhizin (E958) se vyrábí z kořenů lékořice. V jakých potravinách ho najdete?

Glycyrrhizin neboli kyselina glycyrrhizová je hlavní, sladce chutnající složkou kořene Glycyrrhiza glabra (lékořice).

Slouží jako sladidlo a zvýrazňovač chuti. Potravinám dodává sladkou chuť za méně kalorií než cukr.

Hlavní důležité body o E958 – glycyrrhizin:

Přírodního původu.
Bez vedlejších účinků.
Zakázán v EU.
Povolen v USA.

Výroba E958

Glycyrrhizin se vyrábí ze sušených kořenů lékořice.

Kde se glycyrrhizin používá?

Naleznete ho v potravinách jako jsou:

  • bonbóny (lékořicové)
  • omáčky (Salsa)
  • sušenky
  • čaje

Je E352 zdravé?

U této přídavné látky nebyly prokázány žádné vedlejší účinky. Mohou ji konzumovat vegetariáni i vegani.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Tato přídavná látka je zakázána v Evropské unii, Austrálii a na Novém Zélandu. V USA je její používání povoleno.

Použité zdroje

E958 - Glycyrrhizin, www.world.openfoodfacts.org, [citováno: 05. 12. 2022]
Glycyrrhizin 958, www.noshly.com, [citováno: 05. 12. 2022]
X