Jaké jsou výhody sladidla laktikol (E966) oproti cukru? A kde všude ho můžeme najít?

Laktikol se používá jako syntetické nízkokalorické sladidlo v potravinách a nápojích. Jedná se o sacharidový alkohol, což je jen chemická definice, ve skutečnosti žádný alkohol neobsahuje. Laktikol může mít až 40% sladkosti cukru a jeho stabilita v kyselých podmínkách a při vysokých teplotách umožňuje jeho použití v různých vařených potravinách. Navíc nepodporuje zubní kazy a má menší vliv na hladinu glukózy v krvi v těle, takže je vhodnější pro diabetiky.

Hlavní důležité body o E966 – Laktikolu:

·         Je živočišného původu
·         Jedná se o syntetické sladidlo
·         Pro diabetiky vhodnější než cukr

Výroba E966

Laktikol se získává z laktózy v syrovátce (z mléka)-

V jakých potravinách můžeme laktikol najít?

  • pekařské výrobky
  • zmrzlina
  • potraviny bez cukru
  • nízkokalorická čokoláda
  • cukrářské výrobky

Je přísada E966 zdravá?    

Většina požitého laktikolu je v těle absorbována a metabolizována jako glukóza, zatímco zbytek prochází fermentací v tlustém střevě. To může způsobit plynatost v důsledku plynů uvolňovaných během fermentace a mít projímavé účinky u jedinců, kteří tyto sloučeniny netolerují.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Kyselina octová je jako důležitá potravinářská přísada schválena pro použití v mnoha zemích po celém světě, včetně Evropské unie a USA.

Použité zdroje

E966 , www.ivyroses.com, [citováno: 27. 07. 2022]
E 966: Lactitol , www.food-info.net, [citováno: 27. 07. 2022]
X