Xylitol (E967) aneb alternativa cukru, která chrání před zubním kazem. Jak je to možné?

Xylitol, někdy označovaný též jako březový cukr, je cukerný alkohol, který obsahuje o třetinu méně kalorií než sacharóza, ale má téměř stejnou sladivost.

Přirozeně se vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny, komerčně se vyrábí z rostlinné hemicelulózy.

V potravinářském průmyslu se s ním setkáváme jako s náhradním sladidlem pro diabetiky.

Je rovněž běžnou složkou žvýkaček bez cukru.

Název xylitol pochází z řeckého slova xylose neboli dřevní cukr, protože byl poprvé vyroben z březového dřeva.

Molekulární vzorec E967 je C5H12O5.

Hlavní důležité body o E967 – xylitolu:

Je to sladidlo, emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a zvlhčující látka.
Jde o přírodní látku, ale pro průmyslové použití se vyrábí synteticky.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se xylitol používá?

S konzumací xylitolu souvisí chladivý pocit v ústech, díky tomu je oblíbenou složkou žvýkaček bez cukru a dalších výrobků pro ústní hygienu, jako jsou mentolky, ústní vody a zubní pasty.

Xylitol se kromě žvýkaček často přidává do dalších rozmanitých cukrovinek a sladkostí, jako jsou bonbony a čokolády.

Najdeme ho i ve zmrzlinách, stolních sladidlech či nízkokalorických výrobcích.

  • Žvýkačky Orbit, Jet gum, Mentos
  • Bonbony Tic tac
  • Čoxy Hořká čokoláda
  • Pastee nutriční pasta
  • Semix proteinová kaše

Je E967 zdravé?

Používání xylitolu v potravinářském průmyslu je považováno za bezpečné, jde o látku schválenou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Xylitol je známý tím, že potlačuje růst bakterií v ústní dutině. Žvýkání žvýkačky s xylitolem podporuje proudění slin a zároveň chrání zuby před bakteriemi způsobujícími zubní kaz.

Na rozdíl od cukru se xylitol v tenkém střevě vstřebává pomalu a neúplně, díky tomu je spolu s dalšími cukernými alkoholy vhodný i pro diabetiky, jeho dopad na hladinu cukru v krvi je minimální.

Nadměrná konzumace xylitolu může ale vyvolat žaludeční a střevní potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání xylitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii, Kanadě, Japonsku a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Xylitol: Everything You Need to Know, https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101, [citováno: 30. 08. 2022]
What are the health benefits of xylitol?, Jamie Eske, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324155, 11. 01. 2019, [citováno: 30. 08. 2022]
X