Patentní modř V (E131) je součástí mnoha sladkostí. Její konzumace ale není zcela bez rizika. Proč?

Toto potravinářské aditivum můžete najít též pod označením CI Potravinářská modř V.

Jde o umělé barvivo sytě modré barvy, které se vyrábí se syntézou z uhelného dehtu.

Najdeme ho v mnoha volně prodejných potravinách, především cukrovinkách.

Molekulární vzorec E131 je C27H31N2NaO6S2.

Hlavní důležité body o E131 – patentní modř V:

Je to barvivo.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto éčku vyhýbat.

Kde se patentní modř V používá?

Pokud jde o potraviny, nejčastěji se používá k barvení rozmanitých sladkostí, jako jsou bonbony, žvýkačky, kandované ovoce. Kromě toho se jí dále barví též sirupy, polevy a alkoholické i nealkoholické nápoje. 

  • Bonbony Haribo rainbow, Miami a Brazil
  • Žvýkačky Jet gum mentol strong
  • Bony Sirup s příchutí lesní směsi
  • Boneco Ochucená majonéza á la wasabi

Mimo potravinářského průmyslu se s ní v omezené míře setkáme také v lékařství, slouží jako diagnostická barva při analýze lymfatických uzlin.

Je E131 zdravé?

Z hlediska bezpečnosti je E131 považováno za relativně bezpečné, i když údajů o jeho dlouhodobém vlivu na lidské zdraví je stále k dispozici poměrně málo.

Používání patentní modři V může u citlivých osob vést ke gastrointestinálním poruchám a alergickým reakcím v podobě vyrážky. Hlášeny byly též případy snížení krevního tlaku, potíže s dýcháním a třes.

V neposlední řadě by toto barvivo neměly konzumovat osoby alergické na aspirin.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání patentní modři V k barvení potravin je v současné době povoleno v zemích EU, tedy i v České republice, naopak je zakázáno ve Spojených státech amerických nebo v Austrálii.

Čím patentní modř V nahradit?

Bylo učiněno mnoho pokusů najít podobně modře zbarvené přírodní barvivo, nicméně bohužel bez úspěchu. Většina přírodních modrých barviv je buď nestabilní, modrá pouze v alkalických podmínkách, nebo toxická.

Použité zdroje

E131 - Patent blue V, Open Food Facts, www.world.openfoodfacts.org, [citováno: 08. 07. 2022]
Scientific Opinion on the re-evaluation of Patent Blue V (E 131) as a food additive, www.efsa.europa.eu, 01. 03. 2013, [citováno: 08. 07. 2022]
X