Brilantní modř FCF (E133) je sice krásná, ale nebezpečná. Kde se s ní můžete setkat?

Brilantní modř FCF neboli CI potravinářská modř 2 je jasně modré umělé barvivo.

Vyrábí se syntézou z uhelného dehtu.

Setkáme se s ní v řadě cukrovinek, mražených výrobků a limonád.

Molekulární vzorec E133 je C37H34N2Na2O9S3.

Hlavní důležité body o E133 – brilantní modř FCF:

Je to barvivo.
Není to přírodní látka.
Není vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto potravinovému aditivu vyhýbat.

Kde se brilantní modř FCF používá?

E133 se hojně využívá jako barvivo nejen v průmyslu potravinářském, ale také v kosmetice.

Najdeme ho v celé řadě sladkostí, nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, kandovaném ovoci či pudincích a polevách, především těch, které obsahují borůvky či červené hroznové víno.

  • Fanta Berry, Fanta Cherry, Fanta Green apple
  • Bonbony Rainbow Nerds, Skittles, Kyselí červi, Perdo
  • Ensa Kandovaný mix
  • Hello Ovocný sirup kiwi
  • Dr.Oetker Potravinářská gelová barva modrá a zelená, Tubičky na zdobení
  • Mentos Spearmint, Mentos Fresh mint
  • Žvýkačky Orbit a Airways

Pokud jde o drogistické výrobky, brilantní modř FCF obsahují některé zubní pasty, ústní vody, barvy na vlasy, make-upy či deodoranty.

Je E133 zdravé?

Používání brilantní modři FCF jako potravinářského barviva je sice povoleno, nicméně mnoho odborných výzkumů ho povařuje za nebezpečnou látku.  

V lidském těle se toto barvivo špatně vstřebává z trávicího traktu a 95 % odchází z těla spolu se zbytky potravy, při aplikaci na jazyk nebo kůži se může vstřebávat přímo do krevního oběhu.

U citlivých osob může E133 způsobit záchvaty dušení, pokles krevního tlaku a kožní alergické reakce, zcela vyhnout by se mu měli jedinci citliví na aspirin.

U dětí je brilantní modř FCF často považována za jednu z možných příčin hyperaktivity.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání brilantní modři FCF v potravinářském průmyslu je povoleno v EU i USA.

Použité zdroje

What is E133 and Is It Vegan?, Parker Smith , www.foodguidez.com, 12. 06. 2022, [citováno: 26. 07. 2022]
From E133 to MSG: Your guide to food additives, BBC, www.bbc.co.uk, [citováno: 26. 07. 2022]
X