Výborné recepty na Empanadu aneb plněné taštičky z Latinské Ameriky. Ochutnejte tuhle dobrotu!

Toto jsou ty nejlepší recepty na empanadas, které kdy ochutnáte!

Jedním kousnutím se přenesete do barevného Španělska nebo Buenos Aires.

Ochutnejte, jak slané varianty, tak jednu sladkou.

Empanada s kuřecím masem

Recept na kuřecí empanadu je lahodný, máslový a chuťově vyvážený malý polštářek s karamelizovanou cibulkou.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 330 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • špetka krystalového cukru
  • 90 ml rozpuštěného másla
  • 60 ml studené vody

Na náplň

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 střední cibule nakrájené na kostičky nebo tenké plátky
  • 3 stroužky česneku nasekané
  • 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže uvařená a nakrájená
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mletého červeného chilli
  • 120 ml horké vody

Na potření

  • 1 vejce rozšlehané

Postup

  • Na přípravu těsta si v míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Pomalu přidávejte rozpuštěné máslo a následně tolik vody, aby vzniklo měkké a hladké těsto.
  • Z těsta vytvarujte bochník, zabalte do plastové fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
  • Na přípravu náplně empanada si nalijte olej do velké pánve na středně nízkou teplotu.
  • Přidejte cibuli a vařte za občasného míchání, dokud nezezlátne a nezkaramelizuje, 15–20 minut.
  • Přidejte česnek a vařte, dokud nebude voňavý, 30 sekund až 1 minutu.
  • Vmícháme nakrájené kuřecí maso a ochutíme paprikou, kmínem, solí, černým pepřem a mletým chilli.
  • Přidejte vodu, přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud se většina vody neodpaří, 20–30 minut.
  • Odstraňte z tepla a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo je lehce vymažte tukem.
  • Na lehce pomoučené ploše těsto rozválejte na tenký plát. K vykrajování použijte kruhové vykrajovátko.
  • Do středu každého kruhu dejte asi 2 lžíce vychladlé kuřecí směsi.
  • Okraje lehce potřeme trochou rozšlehaného vejce, těsto přeložíme přes náplň a okraje k sobě přitiskneme, aby se uzavřely.
  • Zcela utěsněte pomocí hrotů vidličky. Opakujte se zbývajícími empanadami.
  • Umístěte empanády od sebe na připravené plechy. Ptřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova 20-25 minut.

K přípravě dobrých empanadas musíte mít kvalitní nástroje! Podívejte se na tyto skvělé nerezové pánvičky, které vám vaše vaření 100 % ulehčí.

Křehké těstíčko plněné lahodnou a krémovou kuřecí náplní.
Zdroj: themodernproper.com

Empanada s mletým hovězím masem

Skvělý recept na skvělé španělské taštičky plněné jemným hovězím masem. Zkuste tuto dobrotu i u vás doma!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 1 ½  lžičky prášku do pečiva
  • ½  lžičky papriky
  • 40 g másla (nakrájeného na kostičky)
  • 40 g rostlinného tuku (nakrájeného na kostičky)

Na náplň

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 malá cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozdrcený
  • 225 g libové mleté hovězí maso
  • ½ červené papriky (nakrájené)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička chilli prášek
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • rozšlehané vejce

Postup

  • Na těsto do mouky přidáme prášek do pečiva a papriku a tuk, hněteme, dokud nebude připomínat strouhanku.
  • Vmíchejte dostatečné množství vody, aby vzniklo těsto a hněťte do hladka. Zabalte do potravinářské fólie a vychlaďte.
  • Ve velké pánvi ohřejte olej a zpěňte cibuli a česnek. Přidejte hovězí maso a osmahněte.
  • Přidejte červenou papriku, smažte 3 minuty, poté přisypte koriandr a chilli.
  • Zalijte vývarem a sójovou omáčkou a vařte 15 minut, dokud se vývar nevypaří. Nechte vychladnout.
  • Vyválejte těsto a vykrájejte šest 15 cm koleček.
  • Lžící naneste náplň na polovinu každého kolečka, okraje potřete vejcem a přiklopte, aby se uzavřelo.
  • Vrchy potřeme vajíčkem.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte empanády 15-20 minut dozlatova.
Nejjemnější těsto na španělskou pochutinu plněné lahodným hovězím mletým masem.
Zdroj: staysnatched.com

Jablečné taštičky s karamelem

Věděli jste, že empanada může být i sladká? Vyzkoušejte její lahodnou jablečnou verzi v tomto hrníčkovém receptu. Budete potřebovat jenom jeden 250 ml hrneček!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 2 ¾ šálků hladké mouky
  • ½ lžičky krystalového cukru
  • špetka soli
  • ¾ šálku másla (chlazeného a nakrájeného na kostky)
  • ½ šálku studené vody

Na náplň

  • 4 jablka (nakrájená na kostičky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ⅓ šálku karamelu (kondenzovaného mléka)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Na polevu

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody
  • Skořicový cukr
  • Karamelová omáčka na pokapání

Postup

  • Na výrobu těsta si ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  • Vmíchejte nakrájené máslo a uhněťte těsto, které má drobivou texturu.
  • Vmíchejte tolik vody, aby se kousky spojily a vytvořily hladké těsto. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte ho do igelitu a při přípravě náplně dejte do lednice.
  • Na výrobu náplně si nakrájená jablka smícháme s citronovou šťávou.
  • V hrnci na střední teplotu smíchejte na kostičky nakrájená jablka a karamel.
  • Jakmile směs začne bublat, snižte teplotu na mírnou a za častého míchání vařte, dokud jablka nezačnou měknout, 15–20 minut.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt, skořici, hřebíček a sůl. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Jakmile náplň vychladne na pokojovou teplotu, vyjměte z těsto z lednice.
  • Na lehce pomoučené ploše těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka.
  • Umístěte 1-1 ½ polévkové lžíce jablečné náplně do středu jednoho z kruhů.
  • Těsto přehneme přes náplň a okraje přitiskneme k sobě, aby se uzavřely. Zcela utěsněte pomocí hrotů vidličky.
  • Opakujte se zbývajícími empanadami.
  • Umístěte empanády na plech vyložený pečicím papírem.
  • Dejte na 20 minut do lednice.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • V malé misce rozšlehejte vejce a vodu. Vršky chlazených empanád potřete vajíčkem. Posypeme skořicovým cukrem.
  • Pečte je  v předehřáté troubě, dokud nejsou empanády zlatohnědé, 20–25 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.

Empanada je skvělým doplňkem jako předkrm nebo i zákusek, pokud zvolíte tuto sladkou variantu. Co ale servírovat, jako hlavní chod? Připravte si další španělskou specialitu v podobě paelly!

Sladké empanady plněné měkkým jablkem a karamelem.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Kubánské empanady s vepřovým masem a picadillo náplní

Tyto vepřové empanadas na kubánský způsob jsou plněné chutnou směsí zeleniny, která se používá v Latinské Americe. Jsou skvělé na snídani, brunch nebo jako polední svačina.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 mrkev (nadrobno nakrájená)
  • 1 celerové žebro (nakrájené na jemné kostičky)
  • 2-3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky kmínu
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 30 ml bílého vína
  • 250 g rajčatové omáčky
  • 2 lžíce hovězího vývaru
  • 60 g vypeckovaných oliv (rozpůlených nebo nakrájených)
  • 10 koleček Empanada
  • 1 vejce rozšlehané

Postup

  • Zahřejte olivový olej ve velké pánvi na střední teplotu.
  • Přidejte cibuli, mrkev a celer. Vařte asi 5 minut, dokud cibule nezezlátne, za častého míchání.
  • Přidejte česnek a za častého míchání vařte 1 minutu.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou, přidejte na pánev mleté vepřové maso, sůl, pepř, kmín a oregano.
  • Promíchejte, aby se ingredience dobře spojily a vařte 6 minut, za občasného míchání.
  • Přidejte víno a vařte asi 1-2 minuty, dokud se většina tekutiny neodpaří, často míchejte.
  • Snižte teplotu na střední. Přidejte rajčatovou omáčku, hovězí vývar a olivy, promíchejte, aby se spojily.
  • Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte picadillo přibližně 15-20 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří. Občas promíchejte. Udržujte na mírnou teplotu.
  • Pokud je picadillo po uplynutí doby vaření stále příliš šťavnaté, odkryjte pánev a nechte několik minut vařit.
  • Sundejte pánev z plotny a nechte ji vychladnout.
  • Vyložte několik plechů pečicím papírem, na které umístíte empanády.
  • Připravte si malou misku s rozšlehaným vejcem.
  • Doprostřed empanady přidejte 2 vrchovaté polévkové lžíce picadillo.
  • Okraje těsta navlhčete vajíčkem a kolečko přeložíme napůl, okraje k sobě jemně přitlačíme.
  • Pomocí vidličky přitlačte okraje k sobě a zajistěte utěsnění.
  • Vložte empanádu na vyložený plech a opakujte se zbytkem ingrediencí.
  • Zahřejte olej na středně vysokou teplotu.
  • Přidejte 1-2 empanády, v závislosti na velikosti pánve. Smažte je 1-2 minuty dozlatova z obou stran.
Vypečené kubánské taštičky s vepřovým masem.
Zdroj: walkingontravels.com

Co jsou empanady a kde se tu vzaly?

Původ empanády není zcela jasný, ale nejpravděpodobnější se zdá, že se poprvé objevily v Argentině v kuchyních přistěhovalců ze severního Španělska.

Jakmile byla empanada v Jižní Americe, pekly se nebo smažily naplněné čímkoli, co bylo v té době v regionu dostupné.

V Buenos Aires se empanadas obvykle plní mletým nebo mletým hovězím masem, šunkou a sýrem, kuřecím masem nebo mangoldem, často připravovaným s omáčkou podobnou bešamelu zvanou salsa blanca.

Tam také pravděpodobně uvidíte větší rozmanitost tvarů, protože empanády jsou tvořeny tak, aby svým tvarem daly milovníkům empanad najevo, jaký druh náplně mají uvnitř. Je to jakýsi kulinářský kód.

Jakmile opustíte hlavní město, konkurence empanady začne být nelítostná. Každá provincie tvrdí, že má vynikající náplň a nejbohatší, nejjemnější těsto.

Provincie Tucumán se tak pyšní svými empanadami, že se zde každoročně pořádá národní festival Empanada, kde je tradiční náplní mondongo, tedy dršťky nebo kravský žaludek.

Provincie Entre Rios na sever od Buenos Aires má empanadu, která je plněná rýží namočenou v mléce.

Nahoře na dalekém severu Argentiny, v Jujuy, najdete empanády plněné kozím nebo lamím masem.

V bujné centrální provincii Cordoba je dělají sladko-slané, často obsahují cukr, hovězí maso, rozinky, brambory a olivy.

Argentinci jsou na své empanády nesmírně hrdí, a proto budou chtít, abyste zažili tu nejlepší možnou empanádu – nechte, aby vás sami navedli k té nejlepší.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X