Co je/jsou En Papillote

Jak lze připravovat maso? Různými způsoby – dusit, péci, grilovat. Jedním z méně častých je tzv. kuchyňská příprava „en papillote“ neboli v pergamenu. Jak sám název napovídá, jedná se o způsob přípravy pokrmů ve francouzské kuchyni, která si s jídlem dokáže vždy vyhrát. Nejčastěji se takto pečou ryby nebo drůbež. Ale vaší fantazii se mezi nekladou, tudíž můžete použít jakékoliv maso.

Masový balíček v pergamenu

Samotná příprava jídla „en papillote“ je ve skutečnosti velmi jednoduchá. Maso upravíte, okořeníte a vložíte do potravinářského papíru, voskového papíru anebo hliníkové fólie. V našich poměrech bychom asi nejčastěji použili posledně jmenované, a to alobal. Díky tomu, že balíček s pokrmem je uzavřený, udržuje se v něm stálá vlkost – maso díky tomu nebude vysušené. Potřebnou vlhkost dodáme buď použitými surovinami – například zeleninou, nebo přidáním vína, jogurtové zálivky, kečupu, řídké hořčice či piva.

Zdravý způsob přípravy masa

Takto připravené porce masa podáváme na pergamenovém papíře, který jsme pouze rozbalili. Tento způsob přípravy masa patří k těm šetrnějším a zdravějším. I když sám název přípravy masa francouzský, maso se v pergamenu nebo spíše v alobalu vaří a dusí i v jiných kuchyních než v té francouzské. Známá je například řecká úprava jehněčího masa „kjebach sto charti“ s majoránkou, máslem a kapkou citronu.