Estragon známá bylinka i lék
Estragon patří k oblíbené francouzské kulinářské bylince, kterou známe u nás pod názvem pelyněk kozelec.
Používá se v kuchyni hlavně jako koření při přípravě pokrmů zejména ve francouzské kuchyni. Nejvíce vynikne vůně bylinky v podobě čerstvých listů estragonu, ale používá se i sušený. Chuť má mírně hořkou, hřejivou a nasládlou, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně.
Jaké významné látky obsahuje estragon ?
Estragon se tedy používá nejen pro svou chuť, ale také pro svůj obsah. Mimo antioxidantů obsahuje také vitamín C, A a B, mangan, vápník, železo, hořčík, měď, draslík a zinek.
Jaké léčivé účinky má estragon ?
Používá se celá nať, ze které se připravuje nálev. Používá se při :
- poruchách trávení
- zvyšení tvorby žluče
- napomáhá látkové výměně (metabolismu)
- zvyšování chutí k jídlu
- tlumení křečí v trávícím ústrojí
Kde v kuchyni se estragon používá ?
Čerstvý se hodí do marinád na přípravu salátů, majonéz, dipů a zálivek. Hodí se i do polévek a omáček. Skvělý je jako koření na ryby. Stejně tak se hodí do sterilovaných hub, zeleniny, čalamád, kečupů. Průmyslově i podomácku se používá k přípravě alkoholických likérů.
zdroj : www.videoblocks.com