Estragon

Estragon známá bylinka i lék

Estragon patří k oblíbené francouzské kulinářské bylince, kterou známe u nás pod názvem pelyněk kozelec.

Používá se v kuchyni hlavně jako koření při přípravě pokrmů zejména ve francouzské kuchyni. Nejvíce vynikne vůně bylinky  v podobě čerstvých listů estragonu, ale používá se i sušený. Chuť má mírně hořkou, hřejivou a nasládlou, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně.

Jaké významné látky obsahuje estragon ?

Estragon se tedy používá nejen pro svou chuť, ale také pro svůj obsah. Mimo antioxidantů obsahuje také vitamín C, A a B, mangan, vápník, železo, hořčík, měď, draslík a zinek.

Jaké léčivé účinky má estragon ?

Používá se celá nať, ze které se připravuje nálev.  Používá se při :

  • poruchách trávení
  • zvyšení tvorby žluče
  • napomáhá látkové výměně (metabolismu)
  • zvyšování chutí k jídlu
  • tlumení křečí v trávícím ústrojí

Kde v kuchyni se estragon používá ?

Čerstvý se hodí do marinád na přípravu salátů, majonéz, dipů a zálivek. Hodí se i do polévek a omáček. Skvělý je jako koření na ryby. Stejně tak se hodí do sterilovaných hub, zeleniny, čalamád, kečupů. Průmyslově i podomácku se používá k přípravě alkoholických likérů.

Estragon

zdroj : www.videoblocks.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také