Falešné pomazánky k nerozeznání od původních

Ne, nejde o žádné falešné pomazánky jako takové, ale pouze o pomazánky, které na pohled vypadají a někdy i chutnají zcela jinak než by měly podle surovin, ze kterých jsou připraveny. Záměna surovin jim rozhodně neubírá na přitažlivosti, ale právě naopak, ještě zpestřuje už tak široký sortiment pomazánek.

Celer díky většího obsahu  éterických olejů, které mají typické aroma, chrání rostlinu  před plísněmi, bakteriemi a jinými vetřelci. Působí tak i stejně v lidském těle, kde se tyto látky  v trávicím traktu uvolňují a působí na sliznice v ústech, žaludku, ve střevech. Šťáva z čerstvého celeru obsahuje ale i velké množství vitamínů a minerálů, které posilují naši imunitu. Celer obsahuje především vitamíny A, B, C, K a minerály draslík a hořčík.

1. Falešná humrová pomazánka

INGREDIENCE :

  • 90g syrového celeru
  • 60g syrové mrkve
  • 50g husté okořeněné majonézy
  • kousek jarní cibulky
  • citronová šťáva
  • špetka cukru
  • sůl
  • pepř

POSTUP :

  1. Omytý a oloupaný celer a mrkev nastrouháme na křenovém struhadle, ihned zakapeme citrónovou šťávou.
  2. Jarní cibulku nakrájíme na drobno.
  3. Nepatrně osolíme, přidáme půl lžičky moučkového cukru, podle chuti okořeněnou majonézu a vše smícháme.
  4. Mažeme na plátky celozrnného pečiva.
  5. Tato pomazánka je také skvělá příloha ke carpacciu z červené řepy.

Falešná humrová pomazánkazdroj : www.marthastewart.com

2. Falešná krabí pomazánka

INGREDIENCE :

  • 100g podušené ryby (třeba treska)
  • 100g zeleniny (mrkev + celer)
  • Hustý bílý jogurt nebo zakysanou smetanu (množství podle konzistence)
  • Citronovou šťávu
  • Na dochucení – sůl, bílý pepř (lze vynechat), hořčici, trochu kečupu

POSTUP :

  1. Rybu osolíme a krátce podusíme v páře nebo pod pokličkou v troše vody. Bude stačit 10 minut.
  2. Mrkev a celer nastrouháme najemno a 2 minuty povaříme ve vodě.
  3. Zelenina se dá použít i syrová, ale když se takto krátce upraví, nebude pak pouštět do pomazánky vodu a chuť celeru bude jemnější.
  4. Jakmile zelenina trochu zchladne, vymačkáme z ní vodu a smícháme s hustým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  5. Promícháme, přidáme hořčici, trochu kvalitního kečupu, bílý pepř, sůl.
  6. Rybu rozdrobíme mezi prsty do směsi.
  7. Na závěr ještě přidáme trochu citronové šťávy.
Tip : Tuto pomazánku můžete použít i na jednohubky, je ale zapotřebí udělat ji tužší a místo části bílého jogurtu použít třeba kvalitní pomazánkové máslo nebo smetanový sýr.

Falešná krabí pomazánkazdroj : www.varilamysicka.cz

3. Falešná škvarková pomazánka

INGREDIENCE :

  • 1/4 hrnku pohanky
  • 2 hrnky vody
  • 1 cibule,středně velká
  • olej na osmažení cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje,do pomazánky
  • sůl
  • pepř
  • 2 menší kyselé okurky

POSTUP :

  1. 1/4 hrnku pohanky uvaříme ve dvou hrncích vody do úplného vyvaření vody.
  2. Odstavíme, necháme vychladit.
  3. Na trošce olivového oleje osmažíme hodně dozlatova cibuli, až během smažení přidáme nadrobno nakrájený česnek.
  4. Osmaženou cibuli a česnek dáme do uvařené pohanky, přidáme hořčici, majoránku, sůl a pepř podle chuti.
  5. Vše promixujeme tyčovým mixérem, ale jen malinko, ne na úplnou kaši.
  6. Pomazánka by měla nejen chutnat, ale také trochu vypadat, jako škvarková.
  7. Nakonec přimícháme nadrobno nakrájené okurky.
  8. Falešnou škvarkovou pomazánku necháme vychladit v lednici.

Falešná škvarková pomazánkazdroj :zdravejist.cz

4. Falešná lososová pomazánka

INGREDIENCE :

  • 1 krabička rybiček olejovek v rajčatovém protlaku
  • 1 kostka tofu natural
  • 1 balení pomazánkového másla bez příchuti
  • 50g majonézy
  • 1 malá cibule
  • pepř, sůl a citronová šťáva

POSTUP :

  1. Olejovky rozmačkáme.
  2. Tofu jemně nastrouháme.
  3. Vše smícháme s majonézou, pomazánkovým máslem a nadrobno nakrájenou cibulí.
  4. Falešnou pomazánku dochutíme citronovou šťávou, pepřem a osolíme.

Falešná lososová pomazánka

zdroj : recepty.chytrazena.cz

5. Falešný tatarák

INGREDIENCE :

  • 150 g brambor vařených ve slupce
  • 150 g jemného salámu
  • sůl, pepř drcený kmín
  • 1 cibule
  • 2 sterilované okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 1 lžička sójové omáčky

POSTUP :

  1. Brambory uvaříme.
  2. Vařené brambory po oloupání nastrouháme, salám pomeleme v mlýnku
  3. Přidáme sůl, pepř, kmín, pálivou papriku, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, prolisovaný česnek, hořčici, kečup, žloutky a sójovou omáčku.
  4. Směs pořádně promícháme.
  5. Podáváme nejčastěji s topinkou nebo toastem pečeným na sucho.

Falešný tatarák

zdroj : varecka.eu

Falešné pomazánky mažeme na různé druhy bílého i tmavého pečiva včetně celozrnných druhů. Pečivo krájíme na úhledné plátky, podle potřeby je i opečeme nebo osmažíme, s některými pomazánkami můžeme i zapékat. Zdobíme podle možností čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *