Fazolačka aneb fazolová polévka: recepty & inspirace

Fazole, jako většina luštěnin, jsou velmi zdravé. Nejen, že jsou výživné a lehce stravitelné, ale jsou téměř bez kalorií, tudíž nám dodávají vysokou energetickou hodnotu.

Taková správná fazolačka nás tedy dostatečně zasytí, ale pohladí i duši našich chuťových buněk.

A co takhle ji zkusit pětkrát jinak?

Tyhle recepty na fazolovou polévku rozhodně stojí za to!

Bulharská fazolová polévka

Tato fazolová polévka je národním bulharským pokrmem. Říká se jí také čorba.

Na čorbu existuje několik receptů, vaří se od Balkánu až po Střední Asii, takže vždy záleželo na chuti příslušné země či rodiny.

Dá se do ní přidat několik druhů zeleniny, od rajčat, až po cuketu, a můžeme přidat i uzené či vepřové maso.

My zvolili tuhle variantu a chutná opravdu skvěle!

Ingredience:

  • 15 dkg fazolí
  • 5 dkg celeru
  • 10 dkg mrkve
  • 5 dkg oleje
  • 10 dkg cibule
  • 2 dkg hladké mouky
  • 10 dkg kapie (i sterilované)
  • sůl
  • česnek
  • 3 dkg slaniny
  • pažitka

Postup:

  1. Namočené fazole uvaříme společně s celerem a mrkví
  2. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku, tím uděláme jíšku. Tu pak zředíme a povaříme
  3. Spojíme s fazolemi. Na kostičky nakrájíme celer, mrkev a kapii
  4. Okořeníme solí, česnekem a můžeme doplnit rozpuštěnou slaninou
  5. Nakonec přidáme pažitku

Bulharská fazolová polévka

Skvělou obměnou je také mexická fazolová polévka, která také stojí za vyzkoušení. Tak hurá do toho!

Fazolová polévka s kapiemi

Mrkev je sice zdravá, ale není ničím zvláštní. Tentokrát na nic zapomeňte a vychutnejte si fazolačku s kapiemi!

Ingredience:

  • 1 hrnek fazolí
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 kapie
  • sůl
  • sladká paprika
  • tymián
  • petrželka

Postup:

  1. Namočené fazole uvaříme doměkka a scedíme
  2. Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájené kapie, osmahneme a vše zalijeme 1 litrem vývaru
  3. Přidáme trochu sladké papriky, tymiánu, osolíme a přidáme uvařené fazole a krátce povaříme
  4. Zdobíme petrželkou nebo libečkem

Fazolová polévka s kápiemi

Smetanová fazolová polévka

Fazolová polévka je sama o sobě výborná, ale zkoušeli jste někdy přidat smetanu? Tohle si prostě zamilujete!

Ingredience:

  • 20 dkg fazolí
  • 3 brambory
  • 1,5 l vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • 2 dl kysané smetany
  • 1 lžíce mouky
  • ocet
  • sůl

Postup:

  1. Suché fazole propláchneme a na noc namočíme do studené vody
  2. Druhý den přidáme bobkový list a vaříme ve vodě, v níž jsou fazole namočené
  3. Z tuku a mouky upražíme světlou jíšku, přidáme rozetřený česnek, mletý pepř, zamícháme a dáme do polévky
  4. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, vložíme do polévky, osolíme a vše společně uvaříme
  5. Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, necháme přejít varem a podle chuti přidáme ocet

Smetanová fazolová polévka

Fazolová polévka s párkem? Zní to skvěle, že? Takže pokud chcete, nebojte se kousek uzeniny přidat!

Krémová polévka z bílých fazolí

Chutná a lahodná – tou je bezpochyby tahle fazolová polévka.

Ingredience:

  • 25 dkg bílých fazolí
  • 2 menší mrkve
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 kostka bujónu
  • zakysaná smetana
  • sekaná pažitka

Postup:

  1. Fazole v cedníku propláchneme, zalijeme je studenou vodou a necháme přes noc namočené
  2. Druhý den je ve stejné vodě přivedeme k varu, přidáme očištěnou mrkev a nakrájené cibule a vše uvaříme doměkka
  3. Uvařené fazole nesléváme, ale vyjmeme mrkve a trochu fazolí a zbytek rozmixujeme
  4. Do rozmixované části pak zavaříme světlou jíšku usmaženou ze sádla a hladké mouky
  5. Přidáme i bujón, vše osolíme a opepříme a polévku povaříme
  6. Do hotové polévky vložíme nadrobno nakrájené mrkve, odložené fazole a sekanou pažitku
  7. Zakysanou smetanu můžeme vmíchat do polévky nebo ji přidávat až do talířů při podávání

Krémová fazolová polévka

Fazolová polévka na kyselo

Kyselo je moc kyselý a fazolačka hodně fazolová? Spojte to a vznikne tato úžasná varianta.

Ingredience:

  • 20 dkg fazolí
  • sůl
  • plátek slaniny (6-8 dkg)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka chilli koření (nebo pálivé papriky či sekaná feferonka)
  • 40 dkg kysaného zelí
  •  vývar nebo voda s kostkou bujónu
  • 4 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 2 nožičky klobásy

Postup:

  1. Den předem namočené fazole uvaříme doměkka
  2. Vývar z fazolí scedíme do hrnce na polévku a doplníme jej na cca 1,5 l vývarem nebo vodou s kostkou bujónu
  3. Fazole zatím odložíme
  4. Na polovině nadrobno nakrájené slaniny osmahneme na  nakrájenou cibuli a zasypeme ji paprikou a chilli kořením
  5. Promícháme a vše přidáme do polévky, kam vložíme i nakrájené zelí včetně nálevu
  6. Vše vaříme téměř doměkka
  7. Pak do polévky přidáme spařená a na kousky nakrájená rajčata, odložené fazole a vše krátce povaříme
  8. Nakonec polévku dochutíme ještě solí, pepřem, případně feferonkou a doplníme na kolečka nakrájenou klobásou osmahnutou na druhé polovině slaniny

Fazolová polévka na kyselo

Slyšeli jste někdy o fazolové polévce z mražených fazolových lusků?

Že ne?

Tak utíkejte do obchodu a naplňte mrazáky, protože jak ji jednou vyzkoušíte, nebudete chtít přestat jíst.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.