Tyhle recepty na fazolovou polévku rozhodně stojí za to!
Protože fazole, jako většina luštěnin, jsou velmi zdravé. Nejen, že jsou výživné a lehce stravitelné, ale jsou téměř bez kalorií, tudíž nám dodávají vysokou energetickou hodnotu.
Taková správná fazolačka nás tedy dostatečně zasytí, ale pohladí i duši našich chuťových buněk.
A co takhle ji zkusit sedmkrát jinak?
Fazolová polévka z konzervy
Polévka s fazolemi a šunkou je snadný recept na fazolačku, která je hustá, vydatná a vyrobená z minimálního množství přísad.
Co budeme potřebovat
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká mrkev, nakrájená
- 1 řapíkatý celer, nakrájený
- 1/2 cibule nebo 1 velká šalotka, nakrájená
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- špetka sušeného tymiánu
- 2 polévkové lžíce mouky
- 1 litr kuřecího vývaru
- 400 g plechovka fazolí, okapané a opláchnuté
- 500 g dušené šunky, nakrájená na kostky
Postup
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na střední teplotu.
- Přidejte mrkev, celer a cibuli/šalotku, dochuťte solí a pepřem a poté restujte 10 minut do měkka.
- Přidejte česnek a sušený tymián a poté 1-2 minuty opékejte, dokud nebude česnek voňavý.
- Přisypte mouku a za stálého míchání povařte 1 minutu.
- Pomalu za stálého míchání přidávejte kuřecí vývar, dokud nevznikne hladká „omáčka“, a poté zalijte zbývajícím vývarem.
- Zahřejte, aby se vývar přivedl k varu, a poté přidejte fazole a šunku.
- Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání vařte 20 minut.

Fazolová polévka bez zahušťování
Mrkev je sice zdravá, ale není ničím zvláštní. Tentokrát na nic zapomeňte a vychutnejte si fazolačku s kapiemi!
Co budeme potřebovat
- 1 hrnek fazolí
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 kapie
- sůl
- sladká paprika
- tymián
- petrželka
Postup
- Namočené fazole uvaříme doměkka a scedíme
- Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájené kapie, osmahneme a vše zalijeme 1 litrem vývaru
- Přidáme trochu sladké papriky, tymiánu, osolíme a přidáme uvařené fazole a krátce povaříme
- Zdobíme petrželkou nebo libečkem

Fazolová polévka na kyselo s klobásou
Kyselo je moc kyselý a fazolačka hodně fazolová? Spojte to a vznikne tato úžasná varianta.
Co budeme potřebovat
- 200 g fazolí
- sůl
- 60 – 80 g slaniny
- 2 cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- špetka chilli koření
- 400 g kysaného zelí
- vývar nebo voda s kostkou bujónu
- 4 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 2 nožičky klobásy
Postup
- Den předem namočené fazole uvaříme doměkka
- Vývar z fazolí scedíme do hrnce na polévku a doplníme jej na cca 1,5 l vývarem nebo vodou s kostkou bujónu
- Fazole zatím odložíme
- Na polovině nadrobno nakrájené slaniny osmahneme na nakrájenou cibuli a zasypeme ji paprikou a chilli kořením
- Promícháme a vše přidáme do polévky, kam vložíme i nakrájené zelí včetně nálevu
- Vše vaříme téměř doměkka
- Pak do polévky přidáme spařená a na kousky nakrájená rajčata, odložené fazole a vše krátce povaříme
- Nakonec polévku dochutíme ještě solí, pepřem, případně feferonkou a doplníme na kolečka nakrájenou klobásou osmahnutou na druhé polovině slaniny

Mexická polévka s fazolemi
Vychutnejte si zemitou chuť černých fazolí, krémového avokáda a křupavých kukuřičných lupínků ve fazolové polévce, která je připravená za pouhých 30 minut.
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená kapie, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička mletého kmínu
- špetka sušených chilli vloček
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400 g konzervy nakrájených rajčat
- 120 g mražených kukuřičných zrn
- 425 g konzervy černých fazolí, okapané, propláchnuté
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 175 g kukuřičných lupínků
- 30 g čerstvých listů koriandru, nasekaných
- 1/2 avokáda, nakrájené na kostičky
- 80 g fety, rozdrobené
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Přidejte kapii a cibuli.
- Vařte za častého míchání 5 minut nebo do změknutí.
- Přidejte česnek, kmín a chilli.
- Přidejte vývar, rajčata, kukuřici a fazole.
- Přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně vysokou.
- Vařte 10 minut, nebo dokud se tekutina mírně nezredukuje.
- Vmícháme limetkovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s kukuřičnými lupínky, posypanou koriandrem, avokádem a fetou.

Objevte podobné tipy
Fazolová polévka s uzeným masem
Tato polévka z fazolí je národním bulharským pokrmem. Říká se jí také čorba.
Dá se do ní přidat několik druhů zeleniny, od rajčat, až po cuketu, a můžeme přidat i uzené či vepřové maso.
My zvolili tuhle variantu a chutná opravdu skvěle!
Co budeme potřebovat
- 150 g fazolí
- 50 g celeru
- 100 g mrkve
- 50 ml oleje
- 100 g cibule
- 20 g hladké mouky
- 100 g kapie (i sterilované)
- sůl
- česnek
- 30 g uzeného masa
- pažitka
Postup
- Namočené fazole uvaříme společně s celerem a mrkví.
- Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku, tím uděláme jíšku. Tu pak zředíme a povaříme.
- Spojíme s fazolemi. Na kostičky nakrájíme celer, mrkev a kapii.
- Okořeníme solí, česnekem a přidáme uzené maso.
- Nakonec přidáme pažitku

Bílá fazolová polévka ze smetany
Fazolová polévka je sama o sobě výborná, ale zkoušeli jste někdy přidat smetanu? Tohle si prostě zamilujete!
Co budeme potřebovat
- 200 g fazolí
- 3 brambory
- 1,5 l vody
- 1 bobkový list
- 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- 20 ml kysané smetany
- 1 lžíce mouky
- ocet
- sůl
Postup
- Suché fazole propláchneme a na noc namočíme do studené vody
- Druhý den přidáme bobkový list a vaříme ve vodě, v níž jsou fazole namočené
- Z tuku a mouky upražíme světlou jíšku, přidáme rozetřený česnek, mletý pepř, zamícháme a dáme do polévky
- Oloupané brambory nakrájíme na kostky, vložíme do polévky, osolíme a vše společně uvaříme
- Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, necháme přejít varem a podle chuti přidáme ocet
Fazolová polévka s párkem? Zní to skvěle, že? Takže pokud chcete, nebojte se kousek uzeniny přidat!

Krémová polévka z bílých fazolí
Chutný a lahodný, tím je bezpochyby tento recept na fazolovou polévku.
Co budeme potřebovat
- 250 g bílých fazolí
- 2 menší mrkve
- 2 menší cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 1 kostka bujónu
- zakysaná smetana
- sekaná pažitka
Postup
- Fazole v cedníku propláchneme, zalijeme je studenou vodou a necháme přes noc namočené
- Druhý den je ve stejné vodě přivedeme k varu, přidáme očištěnou mrkev a nakrájené cibule a vše uvaříme doměkka
- Uvařené fazole nesléváme, ale vyjmeme mrkve a trochu fazolí a zbytek rozmixujeme
- Do rozmixované části pak zavaříme světlou jíšku usmaženou ze sádla a hladké mouky
- Přidáme i bujón, vše osolíme a opepříme a polévku povaříme
- Do hotové polévky vložíme nadrobno nakrájené mrkve, odložené fazole a sekanou pažitku
- Zakysanou smetanu můžeme vmíchat do polévky nebo ji přidávat až do talířů při podávání
Chtěli byste si zkrátit dobu vaření fazolí? Využijte tlakový hrnec.
Mrkněte na naši recenzi o tlakovýh hrncích. Třeba naleznete toho pravého pomocníka.

Proč nás fazole nadýmají?
Fazole (obecně luštěniny) způsobují plynatost, protože obsahují určitý druh cukru, nazývaný oligosacharid, který lidské tělo nedokáže plně strávit. Ostatní cukry se štěpí a vstřebávají v tenkém střevě. Ale lidské tělo neprodukuje enzym, který štěpí oligosacharidy.
Oligosacharidy ve fazolích se v nestráveném stavu dostanou až do tlustého střeva. Bakterie v tlustém střevě se těmito cukry živí.
To způsobí fermentaci (chemický rozklad) a produkci plynu. Ten plyn uvolňujeme a způsobuje plynatost.