6 výživných receptů na pomazánky z fazolí, které si zamilujete vy i vaše rodina!

Chybí vám v jídelníčku dostatek luštěnin?

Pak vyzkoušejte naše luxusní recepty na fazolové pomazánky, díky kterým se pro vás konzumace luštěnin stane pravým potěšením.

Připravte si dip se sušenými rajčaty, vlašskými ořechy či limetkou.

Dobrou chuť!

Pomazánka z černých fazolí s limetkou

Chuť černých fazolí je vyvážena kyselostí limetky a zázvor tuto luxusní pomazánku příjemně ,,nakopne“. To musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 1 stroužek česneku
  • 2,5 cm kus čerstvého zázvoru        
  • 1 plechovka černých fazolí (cca 435 g)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ limetky (možná trochu víc)
  • 10 lžic vody
  • sůl a pepř na dochucení

Postup                                       

  1. Nastrouhejte nebo nakrájejte česnek a zázvor.
  2. Poté je orestujte na oleji na středním ohni ve velké pánvi minutu nebo dvě.
  3. Sceďte a opláchněte černé fazole a poté je přidejte do pánve.
  4. Restujte ještě pár minut a přidejte postupně pár lžic vody.
  5. Nakonec odstavte z ohně, přidejte sůl, pepř a limetkovou šťávu.
  6. Pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličkou vše rozdrťte na hladkou pastu.
  7. Podávejte dip s chlebem, k bramborám, do salátu nebo si ho dejte jen tak jako svačinku s vysokým obsahem bílkovin.
Fazolový dip s limetkou servírovaný v misce a obložený čerstvou zeleninou.
www.hurrythefoodup.com

Dip z bílých fazolí s pečeným česnekem

Snadná a naprosto perfektní pomazánka z bílých fazolí s čerstvými bylinkami a pečeným česnekem je dokonalým předkrmem nebo svačinkou, na které si pochutná celá vaše rodina.

Ingredience

  • 5 až 6 stroužků pečeného česneku
  • 3 lžíce čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 2 šálky fazolí cannelini (scezených a opláchnutých, pokud použijete konzervované)
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 čajové lžičky soli (nebo podle potřeby)

Postup                                       

  1. Nejprve si upečte česnek, pokud jste tak již neučinili.
  2. Odřízněte horní část od hlavy tak, aby se česnek odkryl, hojně ho potřete olivovým olejem a poté vložte do pekáče.
  3. Pečte na 200 stupňů Celsia po dobu 30 až 40 minut, přičemž po 30 minutách otočte a pokračujte v pečení, dokud nebude česnek měkký.
  4. V kuchyňském robotu rozmixujte pečené stroužky česneku.
  5. Přidejte bylinky a ještě několikrát pulzujte, aby se vše rozsekalo.
  6. Dále přidejte fazole, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce citronové šťávy.
  7. Mixujte dohladka a podle chuti a textury případně přidejte o 1 polévkovou lžíci olivového oleje nebo citronové šťávy víc.
  8.  Dochuťte a podle potřeby dosolte.
Pomazánka z bílých fazolí s pečeným česnekem servírovaná v misce, zasypaná čerstvými bylinkami.
www.naturallyella.com

Které jsou ty nejoblíbenější recepty ze sterilovaných fazolí a fazolových lusků? To zjistíte v našich 5 snadných receptech na fazolové rychlovky!

Smetanová pomazánka z pinto fazolí

Podávejte tento lehce kořeněný fazolový dip s tortilla chipsy, rozetřete ho na tacos nebo quesadillas, nebo ho použijte jako skvělý základ na nachos.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/3 šálku nakrájené červené cibule
  • 1 plechovka (425 g) pinto fazolí, opláchnutých a scezených
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 3 lžíce nakrájené červené papriky
  • 3/4 čajové lžičky chilli prášku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky červeného vinného octa
  • 1/4 čajové lžičky sušeného oregana
  • 3/4 čajové lžičky soli a další
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře a další

Postup                                       

  1. Ve velké pánvi zahřejte olej.
  2. Přidejte cibuli a restujte do měkka, 4–5 minut.
  3. Přidejte fazole, česnek a papriku a restujte je za stálého míchání, dokud nezměknou a nepřehřejí se, 4–5 minut.
  4. Vmíchejte chilli prášek a vařte, dokud se nerozvoní, ještě asi 1 minutu.
  5. Směs spolu s octem, oreganem, solí, pepřem a ¼ šálku vody rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka.
  6. V případě potřeby přidávejte po lžíci ještě vodu.
  7. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  8. Podávejte teplé nebo o pokojové teplotě.
Smetanový fazolový dip servírovaný v misce s ředkvičkami.
www.epicurious.com

Krémová fazolová pomazánka s citronem

Na přípravu tohoto krémového dipu z bílých fazolí potřebujete pouze 4 ingredience a 5 minut! Se zeleninou a tortilla chipsy je to skvělé občerstvení nebo předkrm.

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku vařených fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky citronové kůry
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • v případě potřeby 2 až 4 lžíce vody
  • 2 lžíce natrhaných listů čerstvé bazalky (volitelně)
  • 2 čajové lžičky čerstvých listů rozmarýnu (volitelně)

Postup                                       

  1. V kuchyňském robotu rozmixujte fazole cannellini spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou a kůrou, česnekem, solí a pepřem.
  2. Když je kuchyňský robot v chodu, pomalu přidávejte vodu a zpracovávejte do hladka.
  3. Pokud chcete, přimíchejte čerstvé bylinky.
  4. Dobrou chuť!
Fazolový dip servírovaný v misce se lžičkou a čerstvou zeleninou.
www.loveandlemons.com

Vyzkoušejte i naše recepty na vynikající zapékané fazole 5x jinak.

Teplý toskánský dip z bílých fazolí

Ať už na posezení s přáteli, či jen tak pro vás a vaši rodinu, tento božský dip vás rozhodně potěší. Fazole v kombinaci s rozmarýnem, česnekem a rajčaty jsou naprosto luxusní!

Ingredience

  • 2 plechovky bílých fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
  • 4 jarní cibulky – bílé a zelené části, jemně nasekané
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • ½ šálku sušených rajčat, nasekaných
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu)
  • 1/4 lžičky drcených vloček červených chilli papriček (volitelně)
  • 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje + navíc na pokapání
  • mořská sůl a pepř podle chuti

Postup                                       

  1. Ve středním hrnci zahřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na střední teplotu.
  2. Restujte cibuli, dokud nezačne měknout asi 3-4 minuty.
  3. Přidejte lisovaný česnek a restujte dalších 30-60 sekund.
  4. Vmíchejte sušená rajčata, citronovou šťávu, bílé fazole, 2 lžíce vody a rozmarýn.
  5. Zakryjte pokličkou a zahřívejte 1-2 minuty.
  6. Přendejte směs do kuchyňského robotu a přidejte zbývající 1 polévkovou lžíci oleje a rozmixujte do hladka.
  7. V případě potřeby přidejte horkou vodu, abyste dosáhli požadované konzistence (hladké a krémové).
  8. Jakmile je směs hladká, přeneste na servírovací misku a posypte nasekanou jarní cibulkou a zakapejte olivovým olejem.
  9. Podávejte teplé s čerstvou zeleninou, krekry nebo tortilla chipsy k namáčení.
Toskánská pomazánka se sušenými rajčaty v misce s krekry.
www.therealfoodrds.com

Pomazánka z vlašských ořechů a fazolí

Tato šťavnatá veganská fazolová pomazánka chutná skvěle jako náplň do pita chleba nebo jen tak natřená na chléb. Doplňte čerstvou zeleninou a máte perfektní svačinku.

Ingredience

  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2-3 lžíce zeleninového vývaru
  • 1/4 čajové lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/8 čajové lžičky kajenského pepře nebo podle chuti
  • černý pepř
  • 2 plechovky fazolí po (425 g), opláchnutých a scezených
  • 3 lžíce nasekané ​​petrželky
  • 3 lžíce jemně nakrájené jarní cibulky

Postup                                       

  1. Vložte vlašské ořechy a česnek do kuchyňského robotu a mixujte tak, aby byly jemně nasekané.
  2. Přestaňte mixovat a podle potřeby seškrábněte strany mixéru.
  3. Přidejte ocet, 2 lžíce vývaru, sůl, kajenský pepř a černý pepř a zpracovávejte, dokud nevznikne hustá pasta.
  4. V případě potřeby přidejte další vývar.
  5. Přidejte dobře scezené fazole a pulsujte asi 6 až 8krát, což by mělo stačit k tomu, abyste měli vše krásně rozdrcené, ale ne pyré.
  6. Směs seškrábněte do velké nádoby a vmíchejte polovinu petrželky a jarní cibulky.
  7. Zakryjte a nechte v chladničce po dobu nejméně jedné hodiny, aby se směs mohla spojit.
  8. Upravte koření a podle chuti přidejte více octa, pepře nebo soli.
  9. Podávejte ozdobené zbylou jarní cibulkou.
Pomazánka z fazolí a vlašských ořechů namazaná na plátcích pečiva a obložená ředkvičkami.
www.blog.fatfreevegan.com

Taková správná fazolačka nás dostatečně zasytí, ale pohladí i duši našich chuťových buněk. A co takhle ji zkusit pětkrát jinak? Naše recepty na fazolovou polévku rozhodně stojí za to!

Jak správně uvařit fazole?

  • Důležité je fazole před přípravou očistit.
  • Pokud namočíte suché fazole přes noc, uvaří se za kratší dobu a vy tak ušetříte trochu energie.
  • Fazole zalijte velkým množství vody (3 nebo 4 šálky vody na šálek fazolí) a nechte je máčet nejméně 8 hodin, nejlépe přes noc, poté je před vařením sceďte a opláchněte.
  • Další možností je fazole vařit ve stejné vodě, ve které se namáčely. Namáčet fazole můžete i horkou vodou: Dejte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Nechte vařit 3 nebo 4 minuty, vypněte sporák, přikryjte hrnec a nechte nejméně 5 hodin odležet.
  • Jakmile jsou vaše fazole připravené k vaření, poduste je ve velkém množství vody. Pokud máte kameninový (hliněný) hrnec, rozhodně ho použijte. Jedná se totiž o tradiční mexickou nádobu na vaření fazolí a dává jim úžasnou rustikální chuť, kterou při použití kovového hrnce nikdy nezískáte.
  • Doba vaření se může lišit – od půl hodiny až po více než dvě hodiny. Faktory, které ovlivňují dobu vaření jsou například typ použitých fazolí, doba od sklizně po vaření (vaření „starších“ fazolí bude trvat déle) a to, zda jsou fazole namočené.
  • Udržujte své fazole na mírném ohni a ujistěte se, že se nevaří moc rychle, což má za následek jejich rozpad.
  • Fazole se při namáčení a vaření rozpínají, takže možná budete muset do hrnce přidat více vody.
  • Nezapomeňte občas fazole promíchat, aby se nelepily na dně hrnce.
  • Když fazole vaří, vytvoří se na povrchu vody vrstva pěny. To nijak neovlivní chuť ani kvalitu fazolí, takže ji můžete jednoduše ignorovat. Pokud vám však pěna vadí, můžete snížit její tvorbu přidáním lžíce oleje nebo sádla do hrnce, když ho dáte vařit.

A jak vám naše pomazánky chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X