Fazolové rychlovky je zdánlivý protimluv, protože zrovna tato luštěnina je proslulá svou dlouhou přípravou.
Ale protože luštěniny obecně, lze dnes koupit sterilované, tedy předpřipravené, je možné recepty s fazolemi připravit během několika málo minut.
Které jsou ty nejoblíbenější? To zjistíte v těchto 8 snadných receptech na rychlovky z fazolí!
Fazolová polévka
Tato polévka z fazolí je inspirována prestižní restaurací, která se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Zvládnete jí levou zadní!
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, mletý
- 180 g cibule, jemně nakrájená
- 1/4 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1 bobkový list
- 80 ml pasírovaných rajčat
- 4 x 400 g plechovek fazolí, scezené
- 750 ml zeleninového vývaru,
Na picadu (omáčku k dochucení)
- 20 g čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžíce olivového oleje
- 30 g celých lískových ořechů
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
- Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není tmavě zlatohnědá a sladká.
- Přidejte rajčata a vařte na mírné teplotě dalších 8 minut, dokud rajčata nezhoustnou.
- Vmíchejte fazole, a poté zeleninový vývar.
- Nastavte teplotu tak, aby polévka velmi jemně bublala, a vařte 15 minut s poklicí.
- Přeneste 150 ml polévky do sklenice a rozmixujte do hladka, a poté vmíchejte jí zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
- Na picadu si předehřejte malou pánev na střední teplotu.
- Přidejte lískové ořechy a opékejte je, dokud se nerozvoní.
- Odstraňte z nich slupku pomocí utěrky.
- Lískové ořechy nasekejte nahrubo, a poté k nim přidejte zbývající ingredience a vše rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
- Těsně před podáváním vmíchejte 2 polévkové lžíce picady.
- Do každého polévkového talíře přidejte 1 lžičku zbývající picady a zalijte fazolovou polévkou.
Polévka s fazolemi a klobásou
Na pánvi si rozehřejte olej a přidejte na ní na kolečka nakrájenou klobásu. Opékejte, dokud není křupavá. Vyndejte jí z pánve a dejte stranou. Klobásu přidejte až nakonec, do hotové polévky.
nebo uzeným masem
Připravíme si kořenovou zeleninu s cibulí, kterou společně s uzeným kolenem vložíme do studené vody. Celou směs přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Vše potom slijeme, koleno dáme do čisté vroucí vody spolu s nakrájenou zeleninou a vaříme do měkka.
Další inspiraci na fazolačku můžete načerpat v našich receptech!

Fazolový guláš
V pouhých čtyřech krocích si vytvoříte ten nejlahodnější guláš z fazolí, jaký jste kdy ochutnali. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla!
Co budeme potřebovat
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce kečupu
- 200 g slovenského salámu
- 2 cibule
- 1/2 litru vývaru
- 1 rajče
- 2 papriky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- mletá paprika
- gulášové koření
- sůl
- 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu (bílé+červené)
Postup
- Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky a rajče.
- Osolíme, opepříme a okořeníme. Přidáme na kolečka nebo na kostičky krájený salám.
- Zalijeme vývarem a přidáme fazole. Zalijeme sójovou omáčkou a vmícháme kečup.
- Povaříme 10 minut a podáváme s pečivem.
Na guláš pro vegetariány i vegany se inspirujte v našich receptech!

Zelené fazolové lusky na kyselo
Fazole na kyselo jsou oblíbenou přílohou u našich sousedů v Německu. Dají se servírovat s klobásou, kuřecími řízky nebo uzeným masem.
Co budeme potřebovat
- 250 ml červeného vinného octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 500 g zelených fazolí, nakrájených
- sůl a mletý pepř
Postup
- V malém hrnci přiveďte k varu ocet a cukr.
- Snižte teplotu a vařte za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na 2 polévkové lžíce, 5 až 10 minut.
- Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Fazole vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou do měkka, asi 6 minut.
- Dobře sceďte.
- Nakonec fazole promíchejte octovou směsí a dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte.
Trochu náročnější na dobu přípravy, ale rovněž výborné jsou balkánské fazole s feta sýrem nebo kovbojské fazole na cibuli a česneku.

Fazole na mexický způsob
Mexické fazole jsou něco, co vám nesmí ujít! Rychlé řešení pro vytížený pracovní týden!
Co budeme potřebovat
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 střední červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 velká červená kapie, nakrájená nadrobno
- 2 lžičky chilli prášku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 2 x 400 g konzervy červených fazolí, okapané, propláchnuté
- 125 g kukuřice
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžíce najemno nasekané petrželky
- rýže Basmati, k podávání
- Plátky avokáda, k podávání
Postup
- Ve velkém hrnci na střední teplotě rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a česnek.
- Vařte 3 až 4 minuty do změknutí.
- Přidejte kapii a chilli prášek.
- Vařte 2 až 3 minuty nebo dokud kapie nezměkne.
- Přidejte rajčatový protlak, rajčata, fazole, kukuřici a cukr.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum.
- Vařte 20 minut, nebo dokud směs mírně nezhoustne.
- Podávejte s rýží, petrželí a avokádem.
Mexiko bez nachos je jako … prostě bez těchto receptů na mexické nachos, jako byste nebyli!

Objevte podobné tipy
Fazolový salát
Svěží, lehký, ale hlavně zdravý! Pochutnejte si na salátu s fazolemi, kdykoliv a kdekoliv.
Co budeme potřebovat
- 1 plechovka fazolí
- 2 rajčata
- 1 salátová okurka
- 200 g feta sýru
- sůl, pepř
- bazalka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka sterilovaného římského hrachu
- několik listů hlávkového salátu
Postup
- Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy.
- Přisypeme slitou fazoli a hrách a nadrobený sýr.
- Osolíme, opepříme a přidáme bazalku.
- Polijeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme hodinu uležet v lednici.
- Servírujeme na listech salátu s kvalitním bílým pečivem.
Je pro vás olivový olej jako zálivka málo? Vyzkoušejte další salátové zálivky, které vás zaručeně nezklamou!

Fazolové lusky na smetaně
Fazolky se smetanovou omáčkou nejspíš každému evokují školní jídelnu a ne moc dobrý chuťový zážitek. Proto je čas to změnit! Uvařte si tento perfektní recept s fazolemi a uvidíte, jak si pochutnáte!
Co budeme potřebovat
- 2 plechovky fazolových lusků
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce kopru
- sůl
- 1 litr vývaru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
Postup
- Na másle orestujeme cibuli a přidáme lusky, zalijeme vývarem.
- Osolíme, okořeníme, přidáme kopr a povaříme 3 minuty.
- V hrnku studené vody rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do fazolek
- Necháme znovu projít varem a po třech minutách dochutíme octem a cukrem.
- Povaříme ještě 2 minutky a vypneme.
- Podáváme s brambory a vejcem.

Fazole chilli con carne
Tento skvělý recept na fazole s mletým masem je jedním z nejlepších jídel, které lze podávat přátelům při jakékoliv příležitosti.
Co budeme potřebovat
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 vrchovatá lžička pálivého chilli
- 1 lžička papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 1 kostka hovězího vývaru
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- ½ lžičky sušené majoránky
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g plechovky červených fazolí
- dlouhozrnná rýže, k podávání
- zakysaná smetana, k podávání
Postup
- Nakrájejte cibuli na malé kostičky, papriku nakrájejte, nadrobno nasekejte 2 stroužky česneku.
- Na pánev přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a nechte 1–2 minuty zahřívat.
- Přidejte cibuli a vařte za častého míchání asi 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne.
- Přidejte česnek, červenou papriku, lžičku chilli, lžičku papriky a lžičku mletého kmínu.
- Pořádně promíchejte, pak nechte dalších 5 minut za občasného míchání vařit.
- Přidejte maso a pokračujte v míchání alespoň 5 minut.
- Vedle si kostku hovězího vývaru rozdrobte ve 300 ml horké vody.
- To pak nalijte do pánve s masovou směsí.
- Přidejte plechovku nakrájených rajčat.
- Přidejte ½ lžičky sušené majoránky, lžičku cukru a pořádně osolte a opepřete.
- Přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a omáčku dobře promíchejte.
- Vše přiveďte k varu, pořádně promíchejte a pánev přiklopte pokličkou. Snižte teplotu, dokud nebude jemně bublat, a nechte takto vařit 20 minut.
- Po mírném provaření by směs měla vypadat hustá a šťavnatá.
- Sceďte a propláchněte plechovku červených fazolí a vmíchejte je do hrnce s chilli.
- Znovu přiveďte k varu a zlehka nechte probublávat bez pokličky dalších 10 minut.
- Vypněte a chilli con carne nechte odpočinout pod pokličkou dalších 10 minut.
- Podávejte se zakysanou smetanou a obyčejnou vařenou dlouhozrnnou rýží.

Fazolová pomazánka
Rychlá pomazánka z bílých fazolí neboli veganská paštika, je super rychlý recept, který funguje jako předkrm, svačina nebo párty dip.
Co budeme potřebovat
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g bílých fazolí
- 30 g sušených rajčat v oleji
- ½ citronu, šťáva
- 2 lžíce petrželky
- 2 lžíce pažitky
- 1 lžíce vody
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
- Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo, poté je osmažte na oleji, dokud lehce nezhnědnou.
- Sceďte a propláchněte fazole a vložte je do mísy k cibuli a česneku.
- Nakonec přidejte citronovou šťávu a zbytek ingrediencí a pomocí tyčového mixéru vše dobře rozmixujte.

Tipy jak na fazole
Jestli milujete fazole, ale chtěli byste si je připravit doma, avšak rychleji a zároveň výživněji, můžete využít tlakový hrnec. Čerstvé fazole jsou zajisté zdravější než ty z plechovky. Pokud se zaměstnáváte výběrem tlakového hrnce, do vaší domácnosti, sledujte naše tipy.
U fazolových rychlovek si můžeme zvolit nejen množství, ale i chuť, která může být ostřejší nebo například pro děti jemnější.
Úplně nejrychlejším a zároveň nutričně vyváženým pokrmem jsou fazole s uzeninou a kysaným zelím.
Podle toho vybíráme druh fazolí. především pak druh nálevu.
Z koření je nejlepší:
- mletá sladká paprika
- špetka pálivé papriky
- chilli koření
- mletý pepř
- zázvor
- různé směsi, například gulášové koření
Z kořenících přípravků se používá hlavně:
- kečup jemný i ostrý
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- tabasco
Pro zjemnění hotového pokrmu můžeme přidat zakysanou smetanu.
Mezi základní suroviny, kterými fazole doplňujeme, patří:
- maso
- uzenina
- zelenina.
Přílohy nejsou k fazolím zapotřebí, pro větší jedlíky je podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.