Fazolové rychlovky jsou zdánlivý protimluv – fazole jsou proslulé svou dlouhou dobou přípravy. Co se tedy skrývá pod pojmem rychlovky z fazolí?
Luštěniny lze dnes běžně koupit sterilované – jsou měkké a prakticky připravené ke konzumaci. Takto lze během několika minut připravit velmi zdravou fazolovou polévku, lahodný fazolový guláš nebo oblíbené fazole nakyselo.
Které jsou ty nejoblíbenější recepty ze sterilovaných fazolí a fazolových lusků? To zjistíte v těchto 5 snadných receptech na fazolové rychlovky!
Fazolové rychlovky na různé způsoby
U fazolových rychlovek si můžeme zvolit nejen množství, ale i chuť, která může být ostřejší nebo například pro děti jemnější.
Podle toho vybíráme druh fazolí. především pak druh nálevu. Z koření se samozřejmě uplatní:
- mletá sladká paprika
- špetka pálivé papriky
- chilli koření
- mletý pepř
- zázvor
- úzné směsi, například gulášové koření
Z kořenících přípravků se používá hlavně:
- kečup jemný i ostrý
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- tabasco
Pro zjemnění hotového pokrmu můžeme přidat zakysanou smetanu.
Mezi základní suroviny, kterými fazole doplňujeme, patří:
- maso
- uzenina
- zelenina.
Přílohy nejsou k fazolím zapotřebí, pro větší jedlíky je podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.
Fazolová polévka
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 mrkev
- 1 celer
- sůl, pepř
- majoránka
- petrželka
- 1 litr vývaru
- 1 lžíce másla
POSTUP
- Na másle osmahneme cibulku, přidáme mrkev a celer, po 5 minutách podlijeme trochou vývaru, osolíme, opepříme, přidám majoránku.
- Trochu povaříme, dolijeme zbytek vývaru, přisypeme polovinu fazolí a povaříme dalších 5 minut.
- Rozmixujeme a polévku vrátíme do hrnce, přisypeme zbytek fazolí.
- Po 2 minutách polévku vypneme a podáváme posypané petrželkou.

Objevte podobné tipy
Fazolový guláš
INGREDIENCE
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce kečupu
- 200 g slovenského salámu
- 2 cibule
- 1/2 litru vývaru
- 1 rajče
- 2 papriky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- mletá paprika
- gulášové koření
- sůl
- 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu (bílé+červené)
POSTUP
- Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky a rajče.
- Osolíme, opepříme a okořeníme. Přidáme na kolečka nebo na kostičky krájený salám.
- Zalijeme vývarem a přidáme fazole. Zalijeme sojovkou a vmícháme kečup.
- Povaříme 10 minut a podáváme s pečivem.

Fazole na kyselo
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 2 plechovky bílých fazolí
- 1 cibule
- 1/2 litru vývaru
- sůl, pepř
- 3 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce mouky
- bazalka
- 1 zakysaná smetana
- libeček
POSTUP
- Na másle osmahneme cibuli, zalijeme ji vývarem, přidáme fazole, sůl, pepř a koření.
- Povaříme 10 minut a dochutíme octem a cukrem.
- V hrnku se studenou vodou rozmícháme hladkou mouku a dobře ji vmícháme do fazolové směsi.
- Počkáme, až fazle znovu přejdou varem a po 5 minutách vypneme.
- Podáváme se smetanou, libečkem a chlebem.

Trochu náročnější na dobu přípravy, ale rovněž výborné jsou balkánské fazole s feta sýrem nebo kovbojské fazole na cibuli a česneku.
Fazolový salát
INGREDIENCE
- 1 plechovka fazolí
- 2 rajčata
- 1 salátová okurka
- 200 g feta sýru
- sůl, pepř
- bazalka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka sterilovaného římského hrachu
- několik listů hlávkového salátu
POSTUP
- Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy.
- Přisypeme slitou fazoli a hrách a nadrobený sýr.
- Osolíme, opepříme a přidáme bazalku.
- Polijeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme hodinu uležet v lednici.
- Servírujeme na listech salátu s kvalitním bílým pečivem.

Fazolové lusky na smetaně
INGREDIENCE
- 2 plechovky fazolových lusků
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce kopru
- sůl
- 1 litr vývaru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
POSTUP
- Na másle orestujeme cibuli a přidáme lusky, zalijeme vývarem.
- Osolíme, okořeníme, přidáme kopr a povaříme 3 minuty.
- V hrnku studené vody rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do fazolek
- Necháme znovu projít varem a po třech minutách dochutíme octem a cukrem.
- Povaříme ještě 2 minuky a vypneme.
- Podáváme s brambory a vejcem.

Tip na závěr:
Úplně nejrychlejším a zároveň nutričně vyváženým pokrmem jsou fazole s uzeninou a kysaným zelím.
Jestli milujete fazole, ale chtěli byste si je připravit doma, avšak rychleji a zároveň výživněji, můžete využít tlakový hrnec. Čerstvé fazole jsou zajisté zdravější než ty z plechovky. Pokud se zaměstnáváte výběrem tlakového hrnce, do vaší domácnosti, sledujte naše tipy.
Jaká je ta vaše fazolová rychlovka? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!