Recepty na fazolové rychlovky, které jsou hotové za pár minut. Připravit, pozor a jíme!

Fazolové rychlovky je zdánlivý protimluv, protože zrovna tato luštěnina je proslulá svou dlouhou přípravou.

Ale protože luštěniny obecně, lze dnes koupit sterilované, tedy předpřipravené, je možné recepty s fazolemi připravit během několika málo minut.

Které jsou ty nejoblíbenější? To zjistíte v těchto 8 snadných receptech na rychlovky z fazolí!

Fazolová polévka

Tato polévka z fazolí je inspirována prestižní restaurací, která se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Zvládnete jí levou zadní!

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 180 g cibule, jemně nakrájená
  • 1/4 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 1 bobkový list
  • 80 ml pasírovaných rajčat
  • 4 x 400 g plechovek fazolí, scezené
  • 750 ml zeleninového vývaru,

Na picadu (omáčku k dochucení)

  • 20 g čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g celých lískových ořechů
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
  • Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není tmavě zlatohnědá a sladká.
  • Přidejte rajčata a vařte na mírné teplotě dalších 8 minut, dokud rajčata nezhoustnou.  
  • Vmíchejte fazole, a poté zeleninový vývar.
  • Nastavte teplotu tak, aby polévka velmi jemně bublala, a vařte 15 minut s poklicí.
  • Přeneste 150 ml polévky do sklenice a rozmixujte do hladka, a poté vmíchejte jí zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
  • Na picadu si předehřejte malou pánev na střední teplotu.
  • Přidejte lískové ořechy a opékejte je, dokud se nerozvoní.
  • Odstraňte z nich slupku pomocí utěrky.
  • Lískové ořechy nasekejte nahrubo, a poté k nim přidejte zbývající ingredience a vše rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
  • Těsně před podáváním vmíchejte 2 polévkové lžíce picady.
  • Do každého polévkového talíře přidejte 1 lžičku zbývající picady a zalijte fazolovou polévkou.

Polévka s fazolemi a klobásou
Na pánvi si rozehřejte olej a přidejte na ní na kolečka nakrájenou klobásu. Opékejte, dokud není křupavá. Vyndejte jí z pánve a dejte stranou. Klobásu přidejte až nakonec, do hotové polévky.

nebo uzeným masem
Připravíme si kořenovou zeleninu s cibulí, kterou společně s uzeným kolenem vložíme do studené vody. Celou směs přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Vše potom slijeme, koleno dáme do čisté vroucí vody spolu s nakrájenou zeleninou a vaříme do měkka.

Další inspiraci na fazolačku můžete načerpat v našich receptech!

Hustá krémová polévka s fazolemi a zeleninou.
Zdroj: recipetineats.com

Fazolový guláš

V pouhých čtyřech krocích si vytvoříte ten nejlahodnější guláš z fazolí, jaký jste kdy ochutnali. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla!

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce kečupu
  • 200 g slovenského salámu
  • 2 cibule
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 rajče
  • 2 papriky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • mletá paprika
  • gulášové koření
  • sůl
  • 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu (bílé+červené)

Postup

  1. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky a rajče.
  2. Osolíme, opepříme a okořeníme. Přidáme na kolečka nebo na kostičky krájený salám.
  3. Zalijeme vývarem a přidáme fazole. Zalijeme sójovou omáčkou a vmícháme kečup.
  4. Povaříme 10 minut a podáváme s pečivem.

Na guláš pro vegetariány i vegany se inspirujte v našich receptech!

Polévkový talíř s jemnou polévkou s fazolemi.
Zdroj: krumpli.co.uk

Zelené fazolové lusky na kyselo

Fazole na kyselo jsou oblíbenou přílohou u našich sousedů v Německu. Dají se servírovat s klobásou, kuřecími řízky nebo uzeným masem.

Co budeme potřebovat

  • 250 ml červeného vinného octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 500 g zelených fazolí, nakrájených
  • sůl a mletý pepř

Postup

  • V malém hrnci přiveďte k varu ocet a cukr.
  • Snižte teplotu a vařte za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na 2 polévkové lžíce, 5 až 10 minut.
  • Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Fazole vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou do měkka, asi 6 minut.
  • Dobře sceďte.
  • Nakonec fazole promíchejte octovou směsí a dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte.

Trochu náročnější na dobu přípravy, ale rovněž výborné jsou balkánské fazole s feta sýrem nebo kovbojské fazole na cibuli a česneku.

Křupavé zelené fazolky se sezamem v kyselé omáčce.
Zdroj: peasandcrayons.com

Fazole na mexický způsob

Mexické fazole jsou něco, co vám nesmí ujít! Rychlé řešení pro vytížený pracovní týden!

Co budeme potřebovat

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 střední červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 velká červená kapie, nakrájená nadrobno
  • 2 lžičky chilli prášku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 2 x 400 g konzervy červených fazolí, okapané, propláchnuté
  • 125 g kukuřice
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • rýže Basmati, k podávání
  • Plátky avokáda, k podávání

Postup

  • Ve velkém hrnci na střední teplotě rozehřejte olej.
  • Přidejte cibuli a česnek.
  • Vařte 3 až 4 minuty do změknutí.
  • Přidejte kapii a chilli prášek.
  • Vařte 2 až 3 minuty nebo dokud kapie nezměkne.
  • Přidejte rajčatový protlak, rajčata, fazole, kukuřici a cukr.
  • Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum.
  • Vařte 20 minut, nebo dokud směs mírně nezhoustne.
  • Podávejte s rýží, petrželí a avokádem.

Mexiko bez nachos je jako … prostě bez těchto receptů na mexické nachos, jako byste nebyli!

Pánev plná pálivých fazolí s chilli, cibulí a paprikou.
Zdroj: aspicyperspective.com

Fazolový salát

Svěží, lehký, ale hlavně zdravý! Pochutnejte si na salátu s fazolemi, kdykoliv a kdekoliv.

Co budeme potřebovat

  • 1 plechovka fazolí
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 200 g feta sýru
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka sterilovaného římského hrachu
  • několik listů hlávkového salátu

Postup

  1. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy.
  2. Přisypeme slitou fazoli a hrách a nadrobený sýr.
  3. Osolíme, opepříme a přidáme bazalku.
  4. Polijeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme hodinu uležet v lednici.
  5. Servírujeme na listech salátu s kvalitním bílým pečivem.

Je pro vás olivový olej jako zálivka málo? Vyzkoušejte další salátové zálivky, které vás zaručeně nezklamou!

Míchaný zeleninový salát se sýrem feta.
Zdroj: saltandlavender.com

Fazolové lusky na smetaně

Fazolky se smetanovou omáčkou nejspíš každému evokují školní jídelnu a ne moc dobrý chuťový zážitek. Proto je čas to změnit! Uvařte si tento perfektní recept s fazolemi a uvidíte, jak si pochutnáte!

Co budeme potřebovat

  • 2 plechovky fazolových lusků
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce kopru
  • sůl
  • 1 litr vývaru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa

Postup

  1. Na másle orestujeme cibuli a přidáme lusky, zalijeme vývarem.
  2. Osolíme, okořeníme, přidáme kopr a povaříme 3 minuty.
  3. V hrnku studené vody rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do fazolek
  4. Necháme znovu projít varem a po třech minutách dochutíme octem a cukrem.
  5. Povaříme ještě 2 minutky a vypneme.
  6. Podáváme s brambory a vejcem.
Talířek se zelenými fazolovými lusky s vejcem a bramborami.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Fazole chilli con carne

Tento skvělý recept na fazole s mletým masem je jedním z nejlepších jídel, které lze podávat přátelům při jakékoliv příležitosti.

Co budeme potřebovat

  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžička pálivého chilli
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 kostka hovězího vývaru
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g plechovky červených fazolí
  • dlouhozrnná rýže, k podávání
  • zakysaná smetana, k podávání

Postup

  • Nakrájejte cibuli na malé kostičky, papriku nakrájejte, nadrobno nasekejte 2 stroužky česneku.
  • Na pánev přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a nechte 1–2 minuty zahřívat.
  • Přidejte cibuli a vařte za častého míchání asi 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne.
  • Přidejte česnek, červenou papriku, lžičku chilli, lžičku papriky a lžičku mletého kmínu.
  • Pořádně promíchejte, pak nechte dalších 5 minut za občasného míchání vařit.
  • Přidejte maso a pokračujte v míchání alespoň 5 minut.
  • Vedle si kostku hovězího vývaru rozdrobte ve 300 ml horké vody.
  • To pak nalijte do pánve s masovou směsí.
  • Přidejte plechovku nakrájených rajčat.
  • Přidejte ½ lžičky sušené majoránky, lžičku cukru a pořádně osolte a opepřete.
  • Přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a omáčku dobře promíchejte.
  • Vše přiveďte k varu, pořádně promíchejte a pánev přiklopte pokličkou. Snižte teplotu, dokud nebude jemně bublat, a nechte takto vařit 20 minut.
  • Po mírném provaření by směs měla vypadat hustá a šťavnatá.
  • Sceďte a propláchněte plechovku červených fazolí a vmíchejte je do hrnce s chilli.
  • Znovu přiveďte k varu a zlehka nechte probublávat bez pokličky dalších 10 minut.
  • Vypněte a chilli con carne nechte odpočinout pod pokličkou dalších 10 minut.
  • Podávejte se zakysanou smetanou a obyčejnou vařenou dlouhozrnnou rýží.
Hluboký talíř plný uvařené rýže se směsí z mletého masa a fazolí.
Zdroj: errenskitchen.com

Fazolová pomazánka

Rychlá pomazánka z bílých fazolí neboli veganská paštika, je super rychlý recept, který funguje jako předkrm, svačina nebo párty dip.

Co budeme potřebovat

  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g bílých fazolí
  • 30 g sušených rajčat v oleji
  • ½ citronu, šťáva
  • 2 lžíce petrželky
  • 2 lžíce pažitky
  • 1 lžíce vody
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo, poté je osmažte na oleji, dokud lehce nezhnědnou.
  • Sceďte a propláchněte fazole a vložte je do mísy k cibuli a česneku.
  • Nakonec přidejte citronovou šťávu a zbytek ingrediencí a pomocí tyčového mixéru vše dobře rozmixujte.
Lahodná veganská pomazánka ze zdravých surovin.
Zdroj: hurrythefoodup.com

Tipy jak na fazole

Jestli milujete fazole, ale chtěli byste si je připravit doma, avšak rychleji a zároveň výživněji, můžete využít tlakový hrnec. Čerstvé fazole jsou zajisté zdravější než ty z plechovky. Pokud se zaměstnáváte výběrem tlakového hrnce, do vaší domácnosti, sledujte naše tipy.

U fazolových rychlovek si můžeme zvolit nejen množství, ale i chuť, která může být ostřejší nebo například pro děti jemnější.

Úplně nejrychlejším a zároveň nutričně vyváženým pokrmem jsou fazole s uzeninou a kysaným zelím

Podle toho vybíráme druh fazolí. především pak druh nálevu.

Z koření je nejlepší:

  • mletá sladká paprika
  •  špetka pálivé papriky
  • chilli koření
  • mletý pepř
  • zázvor
  • různé směsi, například gulášové koření

Z kořenících přípravků se používá hlavně:

  • kečup jemný i ostrý
  • sójová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • tabasco

Pro zjemnění hotového pokrmu můžeme přidat zakysanou smetanu.

Mezi základní suroviny, kterými fazole doplňujeme, patří:

  • maso
  • uzenina
  • zelenina.

Přílohy nejsou k fazolím zapotřebí, pro větší jedlíky je podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X