Fazolové rychlovky – zdravé a snadné večeře

Fazolové rychlovky jsou zdánlivý protimluv – fazole jsou proslulé svou dlouhou dobou přípravy. Co se tedy skrývá pod pojmem rychlovky z fazolí?

Luštěniny lze dnes běžně koupit sterilované – jsou měkké a prakticky připravené ke konzumaci. Takto lze během několika minut připravit velmi zdravou fazolovou polévku, lahodný fazolový guláš nebo oblíbené fazole nakyselo.

Které jsou ty nejoblíbenější recepty ze sterilovaných fazolí a fazolových lusků? To zjistíte v těchto 5 snadných receptech na fazolové rychlovky!

Fazolové rychlovky na různé způsoby

U fazolových rychlovek si můžeme zvolit nejen množství, ale i chuť, která může být ostřejší nebo například pro děti jemnější.

Podle toho vybíráme druh fazolí. především pak druh nálevu. Z koření se samozřejmě uplatní:

  • mletá sladká paprika
  •  špetka pálivé papriky
  • chilli koření
  • mletý pepř
  • zázvor
  • úzné směsi, například gulášové koření

Z kořenících přípravků se používá hlavně:

  • kečup jemný i ostrý
  • sójová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • tabasco

Pro zjemnění hotového pokrmu můžeme přidat zakysanou smetanu.

Mezi základní suroviny, kterými fazole doplňujeme, patří:

  • maso
  • uzenina
  • zelenina.

Přílohy nejsou k fazolím zapotřebí, pro větší jedlíky je podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.

Fazolová polévka

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • petrželka
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíce másla

POSTUP

  1. Na másle osmahneme cibulku, přidáme mrkev a celer, po 5 minutách podlijeme trochou vývaru, osolíme, opepříme, přidám majoránku.
  2. Trochu povaříme, dolijeme zbytek vývaru, přisypeme polovinu fazolí a povaříme dalších 5 minut.
  3. Rozmixujeme a polévku vrátíme do hrnce, přisypeme zbytek fazolí.
  4. Po 2 minutách polévku vypneme a podáváme posypané petrželkou.
Recepty na fazolové rychlovky
foto zdroj: pinterest.com

Fazolový guláš

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce kečupu
  • 200 g slovenského salámu
  • 2 cibule
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 rajče
  • 2 papriky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • mletá paprika
  • gulášové koření
  • sůl
  • 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu (bílé+červené)

POSTUP

  1. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme papriky a rajče.
  2. Osolíme, opepříme a okořeníme. Přidáme na kolečka nebo na kostičky krájený salám.
  3. Zalijeme vývarem a přidáme fazole. Zalijeme sojovkou a vmícháme kečup.
  4. Povaříme 10 minut a podáváme s pečivem.
Recept na fazolový guláš
foto zdroj: pinterest.com

Fazole na kyselo

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 plechovky bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 1/2 litru vývaru
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce mouky
  • bazalka
  • 1 zakysaná smetana
  • libeček

POSTUP

  1. Na másle osmahneme cibuli, zalijeme ji vývarem, přidáme fazole, sůl, pepř a koření.
  2. Povaříme 10 minut a dochutíme octem a cukrem.
  3. V hrnku se studenou vodou rozmícháme hladkou mouku a dobře ji vmícháme do fazolové směsi.
  4. Počkáme, až fazle znovu přejdou varem a po 5 minutách vypneme.
  5. Podáváme se smetanou, libečkem a chlebem.
Recept na fazole na kyselo
foto zdroj: pinterest.com

Trochu náročnější na dobu přípravy, ale rovněž výborné jsou balkánské fazole s feta sýrem nebo kovbojské fazole na cibuli a česneku.

Fazolový salát

INGREDIENCE

  • 1 plechovka fazolí
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 200 g feta sýru
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka sterilovaného římského hrachu
  • několik listů hlávkového salátu

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy.
  2. Přisypeme slitou fazoli a hrách a nadrobený sýr.
  3. Osolíme, opepříme a přidáme bazalku.
  4. Polijeme olivovým olejem, dobře promícháme a necháme hodinu uležet v lednici.
  5. Servírujeme na listech salátu s kvalitním bílým pečivem.
Recept na fazolový salát
foto zdroj: pinterest.com

Fazolové lusky na smetaně

INGREDIENCE

  • 2 plechovky fazolových lusků
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce kopru
  • sůl
  • 1 litr vývaru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa

POSTUP

  1. Na másle orestujeme cibuli a přidáme lusky, zalijeme vývarem.
  2. Osolíme, okořeníme, přidáme kopr a povaříme 3 minuty.
  3. V hrnku studené vody rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do fazolek
  4. Necháme znovu projít varem a po třech minutách dochutíme octem a cukrem.
  5. Povaříme ještě 2 minuky a vypneme.
  6. Podáváme s brambory a vejcem.
Recept na fazolové lusky na smetaně
foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr:

Úplně nejrychlejším a zároveň nutričně vyváženým pokrmem jsou fazole s uzeninou a kysaným zelím

Jaká je ta vaše fazolová rychlovka? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90%) 8 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10:00