Inspirativní recepty na saláty s fazolemi v 9 různých variantách! Zdravé, chutné a zároveň rychlé!

Bílé, červené, fialové, černé či zelené.

Plné bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Zařaďte do svého jídelníčku fazole!

Načerpejte inspiraci z našich receptů na fazolový salát.

Dá se připravit v mnoha variantách a jeho příprava je velmi snadná.

Který vyzkoušíte jako první?

Fazolový salát ze tří druhů fazolí

Jednoduchý salát, ve kterém se kombinuje chuť a barvy tří druhů fazolí.

Ingredience:

  • 300 g čerstvých zelených fazolek
  • 300 g bílých fazolí z konzervy
  • 300 g červených fazolí z konzervy
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 šálku červené cibule
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku bílého vinného octa
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 3 PL medu
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 3/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. V malé misce smíchejte olivový olej, ocet, med, hořčici, sůl a dejte stranou.
  2. V hrnci přiveďte k varu vodu a zároveň si naplňte velkou mísu ledem a vodou a dejte stranou.
  3. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, přidejte do ní nakrájené zelené fazolky a nechte je povařit asi 3-4 minuty, dokud nezměknou.
  4. Následně je sceďte a přendejte do misky s ledovou vodou.
  5. Nechte je několik sekund odpočinout a slijte.
  6. Ve velké míse smíchejte zelené fazolky s propláchnutými a okapanými bílými a červenými fazolemi.
  7. Přidejte do mísy též nakrájenou žlutou papriku, červenou cibuli a petrželku.
  8. Vše zalijte připravenou zálivkou a důkladně promíchejte.
Pokrm ze směsi bílých, červených a zelených fazolí
zdroj: cookingclassy.com

Fazolový salát s quinoou

Výživný, na bílkoviny bohatý salát, který může být velmi chutným obědem.

Ingredience:

  • 300 g sušených černých fazolí
  • 1 šálek quinoy
  • 1 červená cibule
  • 4 šalotky
  • 1 žlutá paprika
  • 3 PL jablečného octa
  • 1 PL sójové omáčky
  • 1 PL čerstvé limetkové šťávy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Fazole i quinou důkladně propláchněte.
  2. Ve velkém hrnci zalijte fazole studenou vodou a přiveďte je k varu.
  3. Následně sporák vypněte. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte hodinu odstát.
  4. Fazole slijte, vraťte do hrnce a přelijte je trochou vody.
  5. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud fazole nezměknou, přibližně hodinu a půl.
  6. Během posledních deseti minut vaření fazole osolte.
  7. Slijte vodu a nechte fazole vychladnout.
  8. V mezidobě ve středně velkém hrnci smíchejte quinou se dvěma šálky vody a špetkou soli.
  9. Přiveďte k varu, hrnec přiklopte a vařte quinou na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří, přibližně 15 minut.
  10. Quinou z hrnce vyjměte a nechte vychladnout.
  11. Červenou cibuli, šalotku a papriku nakrájejte nadrobno.
  12. Ve velké míse smíchejte jablečný ocet, sójovou omáčku, olivový olej a limetkovou šťávu.
  13. Přidejte černé fazole, quinou, šalotku, červenou cibuli, žlutou papriku a koriandr.
  14. Na závěr salát osolte a důkladně promíchejte.
Mísa se salátem z quinoy, fazolí, papriky a cibule
zdroj: foodandwine.com

Máte pro quinou slabost? Vyzkoušejte i další recepty s quinoou!

Jednoduchých salát z bílých fazolí

Velmi jednoduchý recept pouze z několika málo ingrediencí. Jejich chuť se následně skvěle snoubí a činí z tohoto salátu například výborné jídlo na piknik.

Ingredience:

  • 800 g bílých fazolí z konzervy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1/4 šálku nadrobno nakrájené červené cibule
  • 5 PL olivového oleje
  • 2 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 PL mletého čerstvého rozmarýnu
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, citronovou kůru, prolisovaný česnek, sůl a černý pepř.
  2. Následně do mísy přidejte propláchnuté bílé fazole z konzervy, nadrobno nakrájenou červenou cibuli, petrželku a rozmarýn.
  3. Důkladně vše promíchejte.
  4. Před podáváním nechte salát alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě spojily.

Takto připravený fazolový salát chutná skvěle především s čerstvým pečivem.

Bílé fazole, petrželka a červená cibule v jednoduchém salátu
zdroj: fifteenspatulas.com

Skvěle se k fazolovému salátu hodí i vlastnoručně upečené pečivo. Vyzkoušejte naše křupavé domácí bagety.

Pikantní pestrobarevný salát s černými fazolemi

Tento chutný salát je barevnou směsí černých fazolí, kukuřice, červené papriky, papriček jalapeňa a avokáda. Díky pikantní limetkové zálivce s koriandrem potěší i milovníky ostřejších pokrmů.

Ingredience:

  • 2 šálky černých fazolí z konzervy
  • 1 a 1/2 šálku kukuřice, čerstvé, mražené či konzervované
  • 1/4 šálku červené cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 avokádo
  • 1 paprička jalapeňo
  • 1/3 šálku nasekaných lístků koriandru
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku limetkové šťávy
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 čajová lžička chilli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Do velké mísy dejte propláchnuté a vykapané černé fazole, kukuřici, nadrobno nakrájenou  červenou cibuli, červenou papriku, avokádo a papričku jalapeňo.
  2. V malé misce smíchejte koriandr, olivový olej, limetkovou šťávu, med, chilli, kmín, sůl a pepř.
  3. Fazole a zeleninu přelijte zálivkou a promíchejte.

Tento barevný fazolový salát můžete podávat i jako přílohu k různým masitým pokrmům, například při grilování.

Směs černých fazolí, kukuřice, papriky a avokáda a pikantní zálivkou
zdroj: dinneratthezoo.com

Fazolovo-těstovinový salát

Skvělý oběd či večeře nejen pro teplé letní dny, kdy vás skvěle zasytí i osvěží. Můžete ho připravit i jako občerstvení pro hosty na zahradní party. 

Ingredience:

  • 200 g těstovin, například fusilli
  • 200 g fazolí z konzervy
  • 200 g cizrny z konzervy
  • 100 g konzervované kukuřice
  • 1/2 šálku italské salátové zálivky
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1/2 čajové lžičky červených pepřových vloček
  • sůl

Postup:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu.
  2. Uvařené těstoviny slijte, propláchněte studenou vodou a odložte stranou.
  3. Fazole, cizrnu a kukuřici z konzervy rovněž propláchněte a nechte okapat.
  4. Následně je ve velké míse smíchejte s těstovinami.
  5. V samostatné malé misce smíchejte italskou salátovou zálivku, majonézu a vločky červeného pepře.
  6. Směs fazolí a těstovin přelijte připravenou zálivkou a lehce promíchejte.
  7. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte trochu soli.
  8. Před podáváním vložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.

Fazolový salát s těstovinami můžete konzumovat jen tak, nebo případně s čerstvým pečivem.

těstovinový salát s fazolemi a cizrnou
zdroj: thespruceeats.com

Středomořský salát s bílými fazolemi

Velmi chutný a snadný salát, který můžete podávat jako nevšední přílohu k pečenému či grilovanému masu.

Ingredience:

  • 400 g bílých fazolí v konzervě
  • 200 g cherry rajčátek
  • 50 g sýru feta
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Nejprve si připravte dresink. V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř.
  2. Fazole z konzervy propláchněte a nechte okapat.
  3. Čerstvou petrželku nasekejte najemno, sýr feta nakrájejte na menší kostičky a cherry rajčátka rozkrojte napůl.
  4. Rajčátka a petrželku dejte do misky, přidejte fazole a sýr feta.
  5. Vše zalijte připraveným dresinkem a promíchejte.
Miska se salátem připraveným z bílých fazolí, rajčat a sýru feta
zdroj: budgetbytes.com

Z rozmanitých druhů fazolí se dá připravit i velmi chutná a výživná polévka. Inspirujte se našimi recepty na fazolačku!

Mexický fazolový salát

Barevný, pikantní a zároveň osvěžující, takový je tento lahodný salát.

Ingredience:

  • 400 g černých fazolí z konzervy
  • 400 g bílých fazolí z konzervy
  • 400 g červených fazolí z konzervy
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g mražené kukuřice
  • 1 červená cibule
  • 1/2  šálku olivového oleje
  • 1/2  šálku červeného vinného octa
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 PL čerstvé limetkové šťávy
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy
  • 2 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1/2 PL mletého kmínu
  • 1/2 PL mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička chilli

Postup:

  1. Fazole propláchněte a nechte okapat.
  2. V míse následně smíchejte fazole, kukuřici a nakrájené papriky a cibuli.
  3. V malé misce si připravte zálivku z olivového oleje, červeného vinného octa, limetkové šťávy, citronové šťávy, cukru, soli, prolisovaného česneku, koriandru, kmínu a pepře.
  4. Podle chuti dochuťte chilli.
  5. Fazole a zeleninu přelijte zálivkou a dobře promíchejte.
  6. Před podáváním dejte vychladit do ledničky.
Salát mexického typu s třemi druhy fazolí, paprikami a kukuřicí
zdroj: allrecipes.com

Kromě fazolového salátu si v jarních a letních měsících můžete pochutnat i na dalších salátech z čerstvé zeleniny. Inspirujte se!

Letní salát s mungo fazolkami

Fazole mungo nemusíte vždy konzumovat pouze v naklíčené podobě. Velmi chutné jsou i vařené. Přesvědčte se o tom v tomto salátu.

Ingredience:

  • 1 šálek fazolí mungo
  • 1/2 šálku červené cibule
  • 2 šálky cherry rajčátek
  • 2 avokáda
  • 1 šálek kukuřice
  • 1 PL citronové šťávy
  • 3 PL jablečného octa
  • 3 PL olivového oleje
  •  sůl, pepř

Postup:

  1. Fazole mungo propláchněte a uvařte v hrnci s vodou přibližně 40 minut, dokud nejsou měkké.
  2. Následně fazole sceďte a nechte vychladnout.
  3. V mezidobě si nakrájejte na kostičky avokádo a červenou cibuli, cherry rajčátka rozkrojte napůl.
  4. Vychladnuté fazole mungo smíchejte s veškerou zeleninou.
  5. V menší misce si smíchejte citronovou šťávu, jablečný ocet a olivový olej.
  6. Salát zalijte a promíchejte.
Mungo fazole s cherry rajčátky a avokádem ve zdravém salátu
zdroj: thekitchenpaper.com

Zdravý salát z černých fazolí

Rychle připravený a zdravý salát, která skvěle chutná samostatně i jako příloha.

Ingredience:

  • 4 šálky vařených černých fazolí
  • 1 šálek kukuřice z konzervy
  • 1 oranžová, žlutá nebo červená paprika
  • 1 šálek cherry rajčat
  • 1 šálek červené cibule
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 paprička jalapeño
  • 1/2 čajové lžičky limetkové kůry
  • 2 PL limetkové šťávy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku bílého vinného octa
  • 1/2 čajové lžičky chilli
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte vařené fazole a kukuřici.
  2. Přidejte na malé kostičky nakrájenou papriku, červenou cibuli a čtvrtky cherry rajčátek.
  3. Promíchejte a přidejte též nadrobno nakrájenou papričku jalapeño a koriandr.
  4. Na závěr přelijte zálivkou připravenou z koření, octa, oleje a limetkové šťávy.
  5. Misku se salátem zakryjte potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny do ledničky.
Salát připravený z černých fazolí a směsi zeleniny
zdroj: cookieandkate.com

Věděli jste, že fazole se dají také zapékat? Podívejte se na ty nejlepší recepty na zapékané fazole!

Proč do svého jídelníčku zařadit fazole?

Fazole společně s čočkou a hrachem patří mezi typicky české luštěniny. Vzhledem ke svému jedinečnému složení jsou velmi zdravou potravinou. Ve fazolích se ukrývá například draslík, železo, mangan, kyselina listová či vitaminy skupiny B.

Jsou rovněž bohatým zdrojem vlákniny. Obsahují oba dva typy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou, čímž prospívají našemu trávení. Mimoto jsou prospěšné i pro kardiovaskulární systém, snižují například hladinu škodlivého cholesterolu. Díky vysokému obsahu vlákniny a zároveň nízkému glykemickému indexu jsou velmi vodnou potravinou i pro diabetiky.

Podle čínské medicíny jsou fazole velmi prospěšné pro ledviny, s nimiž je pojí i stejný tvar. Mají silné močopudné účinky a údajně dokáží rozpouštět i drobné ledvinové kamínky.

Tipy na vaření s fazolemi

Fazole lze do našeho jídelníčku zařadit mnoha různými způsoby. Kromě salátu si z nich můžete připravit i velmi chutné a výživné polévky, guláš či přílohu k masu. Lékaři často doporučují konzumaci fazolí alespoň dvakrát týdně.

I když v Čechách jsou stále nejčastěji připravovaným druhem fazolí ty bílé či fialové, koupit lze i jejich exotičtější varianty. Zpestřit jídelníček si tak můžete fazolemi černými, červenými, mungo, borlotti, pinto či adzuki. Na světě se údajně pěstuje až pět set odrůd fazolí různých tvarů, barev i chutí.

Mnoho lidí se bojí fazole konzumovat kvůli nadýmání. Tomu se lze vyhnout při přípravě salátů právě tím, že se používají především fazole z konzervy. Jinak je nutné fazole před vařením na několik hodin namočit. Namáčení totiž snižuje množství oligosacharidů, které jsou za nadýmání zodpovědné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X