Fenykl

Fenykl skvělý jako koření, zelenina a pro zdraví

Fenykl známe v různých podobách. Někdo zná koření, jiný zase fenykl jako zeleninu a někteří ho používají jako léčivo.

Vytrvalý fenykl se pěstuje pro aromatická léčivá semena, která se suší. Semena mají charakteristickou vůni,  má lehce štiplavou, nasládlou chuť připomínající anýz.

Hlíznatý zeleninový fenykl se pěstuje pro využití zduřelých, křehkých a vonných listů. Má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť, která je dána vysokým podílem éterických olejů.

Co obsahuje fenykl, jaké významné látky ?

  • důležitý zdroj vlákniny
  • vitaminu C
  • kyselina listové
  • draslík

Jaký to má vliv na lidské zdraví ?

  • vysoký podíl vlákniny pomáhá řešit potíže trávicího traktu, váže toxiny a tukové látky ve střevech, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • vysoký obsah draslíku podporuje hospodaření s vodou a funkci buněk
  • vitamin C podporuje imunitní systém
  • kyselina listová je účinným prostředkem na posílení nervů a podporu dobré nálad

Proč je fenykl léčivý ?

  • podporuje trávení a zklidňuje žaludek
  • působí proti křečím a zlepšuje tvorbu žaludečních šťáv
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • bývá součástí i sirupů a čajů proti kašli, protože zklidňuje dýchací cesty, usnadňuje uvolňování a vykašlávání hlenu

Kde v kuchyni fenykl využít

Semena lze použít do chleba, do jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Vynikající je k dochucení rybích polévek a masových směsí. Ze semen fenyklu lze rovněž připravit čaj.

Hlíznatý zeleninový fenykl patří mezi klasickou zimní zeleninu, která je vhodná do salátů, do polévek, jako příloha či zapékaná jako samostatný pokrm.

Fenykl

zdroj : www.verywellfamily.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také